Mikser rap og joik: — Kjærlighet ved første blikk

DUO: Mustafa Hasan og Elle Máijá opptrer sammen under årets Riddu-Riddu festival
Foto: : Daniel Skog/Riddu Riđđu
Elle Máijá Bær og Mustafa Hasan mikset joik og rap under årets Riddu Riđđu festival. Elle Máijá forteller om en gjensidig respekt for hverandres kultur og et fantastisk samarbeid.
206Shares

Elle Máija (30) er gitarist, vokalist, soloartist og en del av det samiske pop-bandet Rolffa. Joik er en viktig del av hennes snart 15 år lange artistkarriere. I juli, på urfolksfestivalen Riddu Riđđu, opptrådte hun sammen med rapartisten Mustafa med låtene «Samme Språk» og «sterkere sammen».

— «Samme Språk» er en ganske sterk låt som handler om det å føle seg utenfor storsamfunnet og majoriteten. Selv om vi i prinsippet er likeverdige, er det ikke alltid man opplever det, sier Elle Máijá til Utrop.

Artisten sikter til diskriminering på bakgrunn av etnisitet, religion, seksuell legning osv.

— Jeg og Mustafa er oppvokst i to forskjellige kulturer, vi har møtt hver våre utfordringer i livet, men vi snakker «samme språk» når det kommer til hvordan vi ønsker å være gode mot hverandre.

JOIK: Elle Máijá Bær er en artist som ofte mikser joik med andre sjangere.
Foto : Daniel Skog/Riddu Riđđu

En felles forståelse og respekt for hverandres kultur

Mustafa slo igjennom i 2020 med låta ” Hva er det som skjer”. I musikkvideoen ser man drypp av hvordan hans familie på brutalt vis ble utvist fra Norge, fordi moren hans, ti år tidligere, ikke hadde fortalt om den palestinske familiens jordanske statsborgerskap.

Mustafas mangeårige kamp mot Utlendingsnemnda for å få bli i Norge, vekket et voldsomt engasjement, spesielt blant unge. En av dem som engasjerte seg, var Leo Ajkic som fulgte Mustafas liv og asylprosess i den prisvinnende serien UØNSKET. Mustafa fikk permanent opphold i februar i år.

— Dere er begge minoriteter: Han med palestinsk, og du med samisk bakgrunn. På hvilken måte har dette påvirket samarbeidet deres?

— At begge har forskjellig bakgrunn, tror jeg har vært en styrke for vårt samarbeid. Vi begge kommer fra en minoritetsbakgrunn, med forskjellige tradisjoner innenfor kultur. Likevel opplevdes det at jeg og Mustafa hadde mange likehetstrekk, vi forstod hverandre veldig godt, kanskje på bakgrunn av en felles forståelse og respekt for hverandres kultur.

Elle Máijá hadde aldri hørt Mustafas musikk før Stian Pedersen, produsent ved Riddu Riđđu-festivalen, tok initiativ til samarbeidet. Hun ble raskt imponert over Mustafas ferdigheter som rapper, musiker og tekstforfatter, og beskriver samarbeidet som «kjærlighet ved første blikk»

— Samarbeidet mellom meg og Mustafa har vært helt fantastisk. Det var liksom kjærlighet ved første blikk. Vi har hatt mange like tanker når det kom til hvordan vi ville lage låtene sammen. Første gang vi møttes var i studio. Mustafa er en utrolig ydmyk og høflig ung mann.

RAPPER OM OMSTRIDT ASYLPROSESS: Mustafa Hasan er en rapartist som for alvor ble kjent gjennom NRK-serien “UØNSKET”. I serien følger programleder Leo Ajkic Musrafas kamp for å få bli i Norge.
Foto : Daniel Skog/Riddu Riđđu

 

Løfter hverandre opp og frem

Elle Máijá forteller at de to artistene er gode på å løfte hverandre opp og frem:

— Som Mustafa sier til meg «Elle, uansett om vi er uenige, så støtter jeg deg!» Dynamikken mellom meg, Mustafa og de to produsentene, Helge Reinsnes Moen og Håkon Mathias Guttormsen, har vært veldig god og vi er veldig fornøyde med resultatene.

At de to artistene løfter hverandre, skinner også igjennom i den andre sangen de fremførte på Riddu riddu festivalen. «Sterkere sammen» handler om det tørre å være seg selv.

— Det er en slags hyllest til oss selv om at vi er god nok. Vi skal kunne leve livet slik vi selv ønsker, ikke bare etter andres forventninger. Samtidig er det viktig at vi står sammen og støtter opp hverandre når vi føler oss nede, sier Bær.

Hun forteller at planen er å utgi begge låtene:

— Vi vet bare ikke helt når. Forhåpentligvis er det ikke så alt for lenge til.

Les også: Vestafrikanske rytmer til årets Riddu Riđđu