Oppfordrer menn til å sette pris på sterke kvinner i ny låt

Norsk-afrikanske Ayi har i to år satset fullt på musikken.
Foto: Zenmade Media
Ayi Koesah synger om sterke kvinnelige skytsengler og det å ta en kule for en man elsker i sin nyeste singel "Bullets".

Nylig i sommer utga 26-åringen fra Holmlia singelen “Bullets”, etter nøye prosesser med fokus på kvalitetssikring.

– For meg er det viktig å føle at det jeg gir ut er godt nok. Jeg lager mye materiale, men har sterk fokus på kvalitet, sier han til Utrop.

Ayi har familiebakgrunn fra Ghana, men har bodd hele livet her i Norge.

– Holmlia og Norge har vært med på å forme meg som artist og person, på godt og vondt. Jeg hadde en god og flerkulturell oppvekst, med gode muligheter til å komme opp og frem i livet. Jeg tenker at dette er grunnen til at låtene mine i veldig liten grad handler om det samfunnet oppfatter som “opplevelser fra Holmlia”. Låtene mine handler mest om kjærlighet og Skaperen/Universet

Artist-modning

Ayi begynte å komponere i 2012, men det tok flere år før han kom i gang med artistkarrieren.

– Egentlig var det ikke før i 2020 at jeg ga ut min første kommersielle singel, og begynte fulltidssatsing. Jeg var ikke trygg nok på at de få tingene jeg lagde i mellomtiden kunne være gode nok.

Blir sammenlignet med Sade

– Hvordan vil du definere stilen din?

– Selvdefinisjonen går på “fin og varm”. Andre har kalt meg en blanding av Sade, en artist med nigeriansk opprinnelse som gjorde det stort på 80-tallet, og britisk pop.

Ayi sier han pleier å lage tekstene slik at lytterne kan oppfatte sangene annerledes.

– For meg er musikk flytende, og noe som går sin gang. Stil er egentlig ikke noe som jeg tenker så mye over, for å være ærlig.

– Også kvinner kan være skytsengler

I “Bullets” er temaet betingelsesløst kjærlighet, som trygger og er gjensidig. I refrenget synger Ayi om det å ta en kule for en man elsker.

– Her er poenget: Ville jeg gått så langt for å beskytte noen? Er det nok tillit og trygghet? I låten er damen skytsengelen, og låten setter kvinner, og spesielt en bestemt kvinne i et positivt lys. Jeg tenker også at kvinner kan være skytsengler, at de kan være sterke i et forhold, og at vi menn kan sette pris på en slik beskyttelse.

Selv har ikke Ayi opptrådt i Ghana, men dette ser han på som en mulighet.

– Jeg har planer om å reise ned igjen for å opptre. For meg ville det være et fremskritt i karrieren å kunne vise meg frem for et vest-afrikansk publikum.

Komfortabel i studio

Her hjemme har Ayi opptrådt på Musikkens Dag for en tid tilbake. Ellers er han mest komfortabel i sin studio.

– Studioet er på en måte et hjem, og et sted hvor jeg får inspirasjon til nytt sangmateriale. Jeg har mange sanger i hodet, så det handler om det er godt nok til at jeg legger det ut.

Frem til jul er planene å lage en video til “Bullets”, og gi ut fire nye låter.

– Jeg ser for meg at jeg vil kunne lage fire gode kvalitetslåter som jeg legger ut på alle tilgjengelige plattformer, så høsten blir nok preget av hard jobbing og nyutgivelser.