– Jeg trenger folk som er like meg

Influenser og performanceartist Sultaan Hadadeen (19) har valgt å være åpen om historien sin.

Sultan ble født i Jordan, men bodde i Sandnes fra 2015 med sine foreldre. Hun ble født i en guttekropp og gjennom oppveksten var hun opptatt av både mote, runways, wrestling og MMA.

– Jeg ble brått 14 år og kunne bare ikke la være å være meg selv, men det førte med seg store konsekvenser, forteller hun til Sandnesposten.

Hun begynte å vise seg mer feminin i klesstilen og sminken var en del av hennes daglige ritual. Aksepten for denne endringen var vanskelig å få til. Sultan slet med angst og depresjon, og ble mobbet både for legning og kjønnsidentitet.

– Det ble ikke akseptert at jeg kledde meg i kjole og da jeg fylte 15 år la jeg ut et bilde på sosiale medier av meg selv som gikk over streken for moren min. Jeg ble kastet ut hjemmefra og måtte flytte til beredskapshjem samme dag, forteller hun.

Viktig å finne et godt miljø

I dag er hun både kjent influenser, performanceartist, aktivist og aktuell i flere TV-serier.

– Jeg trengte å bo nærmere folk som er litt like meg og som er en del av miljøet mitt. Jeg har mange venner her som er en del av pride-miljøet. Jeg er både skeiv, transperson og har minoritetsbakgrunn. Jeg trenger å være med folk som er og snakker mer som meg og deler samme kjønnsidentitet. For meg har det vært veldig viktig å finne riktig miljø.

I disse dager er Sultan aktuell i NRK med programmet «Helene sjekker ut», hvor journalisten Helene Sandvig blant annet besøker Sultan hjemme i Sandnes.

– Det trigger noe i meg å se den episoden på NRK fra «Helene sjekker ut». Det er litt vanskelig og sårbart, men samtidig tenker jeg at jeg kanskje kan være en som andre yngre kan se opp til. Jeg utsatte meg selv for noe som kan være hjelp eller inspirasjon for noen som sliter med de samme utfordringene, sier Sultan til Sandnesposten.