- Stephen Adom er ny leder av FRI - 03.12.2024
- – Nå er jeg snill med meg selv - 02.12.2024
- Forskningsrådets formidlingspris til rasismeforsker - 02.12.2024
Alle er opprinnelig født i Chile, fra ulike deler av landet, men har lang botid i Norge. Fellesnevneren deres er at de hadde et ønske om å skape et kulturelt rom for latin-amerikansk musikk og kultur på eteren. Resultatet prosjektet IntheMixStyle.
– Vårt mål er å skape en journalistisk plattform som kombinerer musikk, underholdning og litt nyhetsreportasjer, sier Ariel Fuenzalida, primus motor bak nettradioen.
Nettradioen har de holdt på med i to år, først fra trange lokaler i Skippergata, før de tidligere i høst flyttet til et romsligere sted på Sinsen. Særlig kulturprogrammer og livecast på sosiale medier av sportssendninger har vist seg å være populære.
Jeg mener at vi som radiostasjon faktisk skal ha en sosial profil, og hjelpe folk.
– Vi hadde flere hundre tusen unike brukere da vi sendte Chiles VM-kvalifiseringskamper tidligere i høst via livecaster på Facebook, hvor vi koblet siden vår til en chilensk nett-tv-sending. Vi fikk adgang til dette etter å ha gjort avtale med tv-kanalen. Vi har ellers seere og lyttere fra så langt unna som Australia, USA, Mexico og Kina. De kommer kort sagt fra overalt hvor det finnes spansktalende innvandrere og andre som interesserer seg for latino-kulturen.
Gammel radiostemme
Eldstemann Mario Neira vil for enkelte være en kjent stemme. I årevis jobbet han som reporter for Radio Latin-Amerika, en av eldste gjenværende flerspråklige innvandrerradioer i Norge. Neira kom til Norge på 70-tallet som politisk flyktning, og har lengst journalistisk erfaring i staben.
– Jeg jobbet både i radio og i en avis i en by nord i Chile, hvor jeg skrev maktkritiske artikler både under Allende-tiden, og i årene etter det, under militærdiktaturet. Til slutt ble det for farlig for meg å være i Chile.
Hver lørdag spiller han gamle og nye latino-hitlåter. Og i likhet med de andre på InTheMixStyle har han stor geografisk spredning blant lytterne.
– Jeg får Facebook-meldinger og oppringninger av latinere bosatt i Norge, og i andre verdensdeler. Vi når fram til alle verdenshjørner hvor det befinner en spansktalende person så når vi frem.
Stasjonens “potet”
Karina Svendsen, som har chilensk og argentinsk bakgrunn, trives i rollen som “potet”.
– Jeg står bak mikrofonen, og lager promoer, tar bilder, lager reklameillustrasjoner og mye annet. Jeg stortrives med å jobbe i litt “høyoktan”-omgivelser. I de årene familien min og jeg bodde i Buenos Aires i Argentina var faren min involvert i teater-og filmmiljøet. Vi hadde ofte kjendiser, fotografer og kameramenn på besøk. Jeg tenker at erfaringene i løpet av den perioden ble avgjørende for at jeg valgte underholdningsbransjen som karrierevei.
Norsk-chilensk “Klara klok”
Luisa Fuenzalida, mor til Ariel, har hver helg sitt eget program, hvor hun spiller det hun kaller “minnemusikk”.
– Jeg kommer fra Rancagua, en by som ligger 80 km sør for hovedstaden Santiago, og hadde venner og nær familie som var involvert i å lage lokalradio. For oss som var unge på 60- og 70-tallet i de spansktalende landene i Latin-Amerika var dette en spennende tid, med mye romantikk og samfunnsendringer. Når jeg spiller musikken fra ungdomstiden min, er det som å reise tilbake i tid, til et sted hvor det kanskje ikke var så mye materiell velstand, men hvor alt var på en måte langt mer uskyldig. Hvor folk levde enklere og mindre stressende liv. Jeg vil helt klart kalle meg selv en radionostalgiker.
For Luisa er imidlertid radio ikke bare å spille plater. Når hun er live, tar hun imot SMSer, Facebook-meldinger, og prøver å komme med råd. Noen ganger kan hun hjelpe folk med å kontakte slekt i opprinnelseslandet, andre ganger oversette informasjon fra offentlige etater.
– Vi som er i en radiostasjon har et publikum vi skal nå frem til, og som vi må kommunisere med, om det som rører seg i deres liv. Jeg mener at vi som radiostasjon faktisk skal ha en sosial profil, og hjelpe folk. Noen av lytterne våre er langboende og nyankomne som ikke prater godt norsk, og som trenger en mediekanal på morsmålet.
Sikter høyt
Ariel fremhever også at alle sjangre er velkommen på nettradiokanalen.
– Vi er jo tross alt InTheMixStyle. Vi skal mikse ulike stiler, og ikke bare spille latino-hits eller folkemusikk, men også ha med hip-hop, rock og annet.
Stolt viser han og resten av staben Utrops utsendte medarbeider det knøttlille studioet på Sinsen. Med pekefingeren rettet mot gangen sier han stolt:
– En gang håper jeg at vi kan bli så store at vi kan få hele gangen for oss selv. Jeg er en som liker å få ting gjort, og gjort med kvalitet.
Store planer
Fuenzalida snakker om store planer, om å lage festivaler i samarbeid med kommunen og samarbeide med et privat TV-kanal i Chile om flere multimediale prosjekter.
– Se på hva en gruppe som norsk-pakistanerne har klart å få til gjennom Mela-festivalen. Vi som er latinere har egentlig få arenaer for kulturell utfoldelse, og dette er en sjanse for å vise oss frem, for å gjøre kulturen vår tilgjengelig for et større publikum. Hvorfor ikke sikte høyt, hvorfor ikke drømme om noe stort på vegne av latino-miljøet og majoriteten? spør han retorisk.
– Er suksess viktig for deg?
– Å lykkes er jo premien man får for å ha gjort en god jobb. Men viktigst av alt er det å kunne samarbeide med ulike mennesker med ulike bakgrunner, la dem være en del av dette. Jeg ser det som den største form for suksess.