Kinam med mange jern i ilden

For Kinam Konlan har det handlet om å være modig, og å tørre å ta det første steget for å oppfylle drømmene.
Foto: Kristian Mendoza
I tillegg til å være designer og entreprenør, barne- og ungdomsarbeider, mor til tre, samt utdannet kokk – er Kinam Konlan hjernen og hjertet bak prisutdelingen Genesis awards som har som mål å løfte frem norsk-afrikanere i den kreative bransjen.

Når en tar Kinam Konlans liv og virke i betraktning, fremstår uttrykket ”mange jern i ilden” som en underdrivelse. 

Konlan, som ble født i Togo, kom til Norge fra Ghana som toåring. Hun forteller at lysten til å skape alltid har vært stor, og at hun raskt oppdaget at det er mote og entreprenørskap, og ikke kokkekunsten, som er hennes store lidenskap.

– Jeg har alltid vært kreativ og likt skape ting, og har aldri vært redd for å drømme stort. Jeg visste at jeg kom til å skape noe stort, men ikke hva det kom til å være. Så kom idéen om Genesis, som ble unnfanget mot slutten av 2016. Det var allikevel ikke før mai i fjor at jeg turte å begynne å lage en plan for prisutdelingen.

For Konlan har det handlet om å være modig, og å tørre å ta det første steget for å oppfylle drømmene.

– Jeg var livredd for å gå i gang med prosjektet, men man må bare hoppe i det. Jeg satt og ventet på at noen andre skulle gjøre det og tenkte; jeg er ikke kjent, jeg har ikke noe «brand», hvordan skal jeg få dette til? Men så skjønte jeg at jeg måtte gjøre det selv.

– Hvor kom idéen om Genesis awards fra?

– Jeg jobber også som barn og ungdomsarbeider ved siden av dette her, og en av grunnene til at jeg startet Genesis awards kommer faktisk fra en kommentar jeg fikk fra en 14 år gammel jente fra Eritrea. Jeg pleier alltid å stille spørsmålet: Hva vil du bli når du blir stor? Hun sa at hun hadde lyst til å bli nyhetsanker på TV2, men at hun ikke så vitsen med å drømme den drømmen fordi hun har jo «feil farge» og ser ingen andre som seg selv på TV.

Konlan forteller at hun ser denne holdningen hos flere yngre, også hos sin 13 år gamle sønn.

– Hvis jeg sier du kan drømme stort, du kan bli hva du vil, så sier han «ja men jeg har feil farge. Hvorfor skal jeg gidde å søke hvis de ikke engang gidder å lese søknaden min fordi jeg har feil navn?» Det var kombinasjonen av slike kommentarer som førte til at jeg så på det som svært nødvendig å skape en prisutdeling som Genesis awards, der fokuset er å hedre og synliggjøre norsk-afrikanske ressurspersoner og forgjengere som har gjort en bemerkelsesverdig innsats innenfor det kreative feltet.

– Er det en mangel på forbilder som den yngre generasjonen kan se opp til?

– Det er det absolutt. Vi mangler også en plattform til å vise frem kreativiteten vår og talentene våre, fordi vi ikke får den annerkjennelsen vi faktisk fortjener. 

I tillegg til å  skape rollemodeller håper Konlan at prisutdelingen kan være med på å gi tilgang til mentorer, nettverk og støtte. En viktig drivkraft bak prisutdelingen ligger også i målet om å bryte ned fordommer og stereotypier.

– Jeg føler at veldig mange etnisk norske har et bilde av afrikanere, der vi enten er navere eller kriminelle, og det stemmer jo ikke. Jeg vil løfte frem dem som har gjort noe banebrytende; folk som tør å drømme, og som følger drømmene sine for å kunne gi neste generasjon håp og inspirasjon.

Den historiske prisutdelingen har fått navnet Genesis som betyr begynnelse, som påminnelse om at den er den første av sitt slag her i landet. Det vil bli delt ut til sammen ni priser fra kategorier som representerer ulike felt innenfor den kreative industrien.

Den initiativrike Konlan overlater ingenting til tilfeldighetene, og reiser i forkant av prisutdelingen til Ghana for å få laget vinnerstatuetter til vinnerne. Statuettene har en helt spesiell betydning for Konlan.

– I Ghana har vi et symbol som heter San Kofa som betyr «Leave the past behind and look to the future», og vinnerstatuetten skal være utformet som dette symbolet. Det skal bli laget av et spesielt tre i Ghana, og i tillegg til dette har jeg laget ringer som vinnerne av de ulike kategoriene skal få.

– Hva slags tilbakemeldinger har du fått etter at du satte i gang med prosjektet?

– Det de aller fleste sier er: “Endelig finnes det noe for oss!” Det har vært veldig etterlengtet. Folk har også uttrykt at en slik prisutdeling gjør at de føler at de blir sett og hørt, og det var jo akkurat det som var tanken. Så å få slik tilbakemelding bare bekrefter at jeg gjør noe riktig. Dette prosjektet er så mye større enn meg selv nå. Det er dager når jeg har lyst til å gi opp, men så tenker jeg; det handler jo ikke bare om meg, det handler om mine barn og mine melaninrike venner sine barn og deres fremtid. Det er derfor en ganske stor oppgave jeg har påtatt meg, men det gjør jeg med glede.

– Utenom prisutdelingen, har du noen ideer eller planer om andre prosjekter?

– Det har jeg. Ideene mine handler hovedsakelig om entreprenørskap og å inspirere ungdom, og hjelpe folk til å maksimere sitt potensiale. Hjelpe dem med å finne ut hvem de er, og hvordan de kan utvikle talentet sitt. Så det er slike prosjekter jeg kommer til å holde på med fremover.

Prisutdelingen vil også inkludere tre artistopptredener, et humor-show, samt DJ, og vil finne sted på Sentralen i Marmorhallen 21. april, med billettsalg rett rundt hjørnet.

–  Vil dette bli en årlig begivenhet?

–  Ja! Det skal bli en årlig prisutdeling. Jeg har store planer og store drømmer for Genesis awards, sier hun lurt.