Ky Tu Dang ny taekwodo-landslagssjef

Ky Tu Dang kom til Danmark fra Vietnam på 70-tallet. I flere tiår har han hatt en sukessrik karriere innen kampsport. Nå blir han sjef for Norges landslag.
Ky Tu Dang, tidligere verdens- og europamester i poomsae, har blitt engasjert av Norges Kampsportforbund.
14Shares

Vietnamesiskfødte Dang har en lang karriere som trener bak seg, med erfaring fra landslaget i Danmark og andre nasjoner.

Ky Tu Dang er åtte ganger europamester, har en VM-tittel, og tre sølv.

– Det var flere gode kandidater til stillingen, men vi er stolte over å ha ansatt en av verdens fremste trenere, og en dyktig assistenttrener. Dette vil være en viktig bidragsyter for å øke konkurransemiljøet i Norge og løfte våre beste utøvere til et høyere nivå, slik at de kan konkurrere om medaljer i EM og VM, sier Dag Jacobsen, sportsjef i Norges Kampsportforbund til kampsport.no.

14. januar vil det være et oppstartsmøte for poomsae i Oslo, hvor den nye ledelsen vil informere om kravene for å komme på landslaget og opplegget for utvikling for 2023.

Poomsae er kjent som en oppvisningsidrett innen taekwondo. Idretten har vokst eksplosivt de siste årene, spesielt under pandemien med online stevner og åpne internasjonale konkurranser og mesterskap.

Kampsport som kultur

Overfor nettstedet MasTKD i et intervju fra 2013 forteller Dang om hvor viktig idretten er i den lokale kulturen.

– Jeg begynte med kampsport da jeg var bare seks år gammel i Vietnam. Kampsport er for Asia det fotball er for Sør-Amerika. Når sør-amerikanske barn begynner å leke med ball, begynner vi med kampsport.

Som unggutt ankom han Danmark med sin familie. Etterhvert fikk Dang vite om at det fantes et lokalt konkurransemiljø.

– I 1975 startet jeg med å stille opp i lokale mesterskap. Så ble jeg tatt ut til europeiske turneringer og åpne mesterskap. Mitt første verdensmesterskap var i 1977 i Chicago.

Han håper at poomsae engang blir tatt opp som OL-gren.

– Vi gjør vårt ytterste for å nå det målet. Ting har blitt bedre, men det er mye forbedringspotensiale. I løpet av disse årene vi har hatt VM i poomsae har det vært stor utvikling. Utøverne har blitt bedre teknisk og har bedre kontroll og kunnskap om de grunnleggende bevegelsene. Vi må fortsatt forbedre visse ting for å gjøre dette mer spennende for publikum.