Idil vant Miss Africa Norway


Foto: migrasjon.com
For Idil Mohammed er det viktig å vise frem gode sider ved afrikansk kultur, og slå et slag for etnisk likestilling.
69Shares

I Miss Africa Norway er hensikten å vise frem den flotte afrikanske kulturen, ifølge henne.

– Kvinnene viser seg frem i denne skjønnhetskonkurransen (pageant) gjennom å vise sin afrikanske bakgrunn. Ikke bare har vi skjønnhetskonkurranse, men viser også andre kulturaspekter som mat, sier Mohammed til Utrop.

Mohammed representerte Somalia og deltok på konkurransen med en somalisk tradisjonell drakt.

– For oss er det viktig å vise frem hva Afrika kan bringe til Norge, og hvordan vi kan vise frem kulturen på en positiv måte.

I høst vant hun fjorårets utgave av Miss Africa Norway, som ble avholdt for tredje gang. Som ungjente flyttet hun og familien til Kenya, før de vendte tilbake til Oslo og Stovner i 2017.

– For meg er Stovner fin sted å bo. Her føler stor tilhørighet. Vi har bodd her siden vi flyttet tilbake, og har aldri opplevd noe ubehagelig. Folk er hyggelige, og her er det også mange muligheter for barn og unge, som jeg selv har hatt nytte av.

Konkurransen er tidligere blitt avholdt i 2012 og 2017. Årets vinner fikk vite om konkurransen gjennom en Instagram-annonse.

– Da jeg så det tenkte jeg at dette var noe jeg hadde lyst til å bli med på. For meg var dette spennende, og en måte å komme meg ut av konfortsonen, selv om jeg egentlig alltid gikk med en drøm om å være med i en pageant.

En plattform mot rasisme

2022-vinneren nevnte kampen mot rasisme som en viktig grunn til å stå frem i offentligheten.

– Som Miss Africa Norway ser jeg dette som et viktig tema, og en viktig hverdagskamp. Jeg tror at alle mørkhudede, og alle andre som har opplevd rasisme burde har en plattform for å ta opp et tema som er vanskelig å snakke om.

– Kan konkurranser som Miss Africa bidra til å nedbryte stereotypier?

– Jeg tenker både óg. Som folk med afrikansk bakgrunn kan dette være med på å bidra til vår integrering i det norske samfunnet. Vi samarbeider med norske sponsorer og viser oss frem for et norsk majoritetspublikum. Vi viser og beholder aspekter av vår opprinnelige kultur. Samtidig er dette også en spesifikk kulturopplevelse som også kan underbygge enkeltes stereotypier av hva som er afrikansk. Vi kan også oppleve at en del av det genuint afrikanske forsvinner i vestlige former for skjønnhetskonkurranser.

Kvinnekamp og oppdragervold

Å stå opp mot rasisme og for kvinnerettigheter er blant Idils fremtidsplaner.

– I tillegg vil jeg gjøre veldedighetsarbeid, og ikke minst studere. Jeg vil bygge opp en karriere rundt alt det jeg har oppnådd og erfart.

Oppdragervold er også en sak som står henne nært, og hun har planer om å samarbeide med organisasjonen African Cultural Awareness.

– Fortsatt er det mange som tror at det å slå barn er en god oppdragelsesmetode. selv om forskning viser noe annet. Ofte mangler folk riktig informasjon, noe som gjør at man ikke endrer gamle kulturelle vaner. Jeg synes det er viktig å få frem hvorfor vi må finne nye og andre metoder å oppdra barn og unge på, sier hun.

Tidligere har hun studert et år pedagogikk på Universitetet i Oslo, men fremover har hun andre planer for hvordan hun ønsker å arbeide med mennesker.

– Jeg vil studere sosialt arbeide eller psykologi. Det kan være utfordrende å finne noe mer spesifikt fordi man vil prøve alt på en gang.