Finske mord og mysterier på norsk

Eva Frantz har røtter fra Sunnmøre og er inspirert av britisk krim.
Foto: Marcia Rosengård
Norsk-finske Eva Frantz skriver landsbykrim fra kysten av Finland. Hun besøker Norge 26.-27. april for å lansere først bok i ny krimserie.
2Shares

26. april lanseres “Den blå villaen” av Eva Frantz, som har røtter fra Sunnmøre.

Første boka i ny krimserie om politietterforsker Anna Glad, kriminalbetjenten som søker en ny retning livet mens hun løser kriminalsaker i den lille finske byen.

– Frantz fortellinger utmerker seg med stemningsfulle skildringer og interessante karakterer. Hun er inspirert av klassisk engelsk litteratur og krim, og dras mot den illevarslende stemningen under den hyggelige atmosfæren i de små landsbyene, skriver Mangschou forlag i en pressemelding.

Skriver på svensk

Frantz ble født i 1980, og vokste opp i Helsinki-forstaden Kårböle/Kaarela, og bor i Esbo/Espoo med familien. I 2022 ble hun forfatter på heltid.

I tillegg til å ha norske aner tilhører Frantz minoritetsgruppen finlandssvensker. I Finland utgjør denne svenskspråklige minoriteten i overkant fem prosent av befolkningen.

Forfatteren er utdannet journalist og kjent i Finland som mangeårig Melodi Grand Prix-ekspert og -kommentator. Hun debuterte i 2016 med “Sommerön”. Andre bok i serien om Anna Glad ble kåret til Årets krim av Det finske krimselskapet og nominert til den nordiske krimprisen Glassnøkkelen.

Forfatteren skriver på svensk og sier hennes favorittbanneord er “perkele”, og at finsk er best til banning.