Iryna skal holde hovedtale på 17. mai i Suldal

Iryna Krochuk og datteren bor nå på Sand i Suldal kommune etter å ha flyktet fra Ukraina.

Foto: Privat
Iryna Krochuk fra Kyiv skal holde hovedtale 17. mai i Suldal. Iryna og datteren flyktet fra russernes brutale krig til Sand i Suldal Kristiansand. Hun har lært seg norsk og har allerede skaffet seg fast jobb.

30-åringen Iryna Krochuk og datteren flyktet fra storbyen Kyiv i august i fjor til den lille bygden Sand i Suldal etter at russerne gikk til fullskala krig februar 2022. Mannen måtte bli hjemme i Ukraina da menn i stridsalder ikke kan forlate landet.

Krochuk var advokat i Ukraina og har nå skaffet seg fast stilling som miljøarbeider i NAV. Der hjelper hun ukrainske flyktninger med økonomi, velferd og å finne jobb, melder NRK .

30-åringen har på kort tid blitt god i norsk og skal nå holde hovedtale på 17. mai i den lille bygden med litt over 1000 innbyggere.

– Det er en fin måte å uttrykke takknemlighet til Norge for alt de gir til samfunnet. Jeg kommer til å dele tanker om verdier, frihet og demokrati, seier Iryna til statskanalen.

Iryna Krochuk er talsperson for Den Ukrainske Foreningen i Norge og kjenner godt flere av sine landsmenn som har lært seg norsk på rekordtid.

– Ukrainere har vært veldig ivrige etter å lære seg norsk og bli integrerte. Det er veldig mange som har jobbet hardt og har kommet på et nivå som gjør at de kan holde tale, sier Krochuk videre.

Selv om 30-åringen er en typisk byjente tok det ikke lang tid før hun og datteren fant seg til rette i bygden. Datteren skal til høsten begynne på skolen på Sand.

– Jeg møtte mange fine mennesker og begynte å ta del i samfunnet. Jeg liker meg godt her, i stille og rolige omgivelser, sier hun.

Iryna Krochuk syntes det er en ære å bli tilbud å holde hovedtalen på nasjonaldagen. Vi ønsker Iryna lykke til med talen 17. mai.