– Det som ble fremstilt som en radikaliseringsleir har vist seg å være et møtested for barnefamilier og ungdommer som ønsker å ha et sted å være sammen, skriver artikkelforfatteren.
Foto: What Would You Do – WWYD
Det først utskjelte senteret i Groruddalen er blitt en suksess. Vil politikerne vinne muslimske stemmer, bør de også støtte dette prosjektet, skriver Vegar Jørgenstuen i dette innlegget. 

Ramadan-måneden har passert oss, og id-feiring er vel overstått for denne gangen. Id er en dag med fokus på takknemlighet, glede og familie. Man sørger for å være velstelt og drar for å be id-bønnen i fellesskap. Deretter kommer ofte familien sammen for å utveksle gaver og spise et godt forberedt festmåltid. Id-feiringen de siste to årene har vært ekstra fin fordi det har vært to år med storslagne arrangementer ved Iman Aktivitetssenter, med superfornøyde barnefamilier i Groruddalen.

Falsk alarm

Da det ble kjent at Islam Net skulle opprette et aktivitetssenter for familier i Groruddalen ble de møtt med sterk motstand og fordømmelse fra enkelte politikere. Jon Helgheim fra Fremskrittspartiet var iherdig motstander av prosjektet og uttalte at «disse må bekjempes.» Han mente at plan- og bygningsloven burde anvendes, på ulovlig vis, for å stoppe dannelsen av dette senteret. 

Også Høyre-politiker Mahmoud Farahmand uttrykte frykt for at senteret skulle «radikalisere muslimsk ungdom» og Eivor Evenrud sa at «å lokke til seg ungdom med koselige aktiviteter som biljard og dataspill er en oppskrift på radikalisering». I desember 2021 premierte NRK dokumentaren Helene sjekker ut: Konservative muslimer, hvor disse påstandene ble utfordret, og tilbakevist. Og nå, to år senere, etter oppkjøpet av eiendommen, kan alle se at intet av det politikerne advarte mot har vist seg å være sant. 

Ingen skal gå sultne

I virkeligheten har senteret bistått familier i og rundt Oslo med et sted for fellesskap og hygge for familien. Og dette allerede før eiendommen er blitt utviklet til sitt fulle potensial. Det er nemlig planlagt en gigantisk renovering av hele bygget som vil forbedre senteret og skape både arbeidsplasser og en rekke sårt etterlengtede tilbud og fasiliteter for familier i Groruddalen. Til tross for at eiendommen ikke er fullt utbygget enda, har Iman Aktivitetssenter – med stor suksess – arrangert id-feiringer siden 2022. Og dette med fokus på barn og ungdom.

Barnefamilier har fått muligheten til å komme til utendørsaktiviteter, inntak av grillmat, samtaler med venner og bekjente – mens barna hopper i hoppeslott, får ansiktsmaling, er med på diverse konkurranser og får godteri og is. Og ja, helt gratis! 

Dette tilbudet har vært suverent for mange, og spesielt for de i området som kanskje ikke har råd til å dra på kostbare attraksjoner som Tusenfryd og ulike lekeland.

Dette tilbudet har vært suverent for mange, og spesielt for de i området som kanskje ikke har råd til å dra på kostbare attraksjoner som Tusenfryd og ulike lekeland. Id skal ikke være dyrt, ei heller kun for de privilegerte. Id-feiringen er ment å inkludere alle. Det er derfor muslimer er pålagt å gi mat (kjent som ‘Zakat al-Fitr’) til de trengende før de ber id-bønnen. Slik at alle har mat på denne gledens dag. Ingen skal gå sultne.

Et sted å være sammen

Hos Iman Aktivitetssenter var det gjennom id-dagen et par tusen besøkende som storkoste seg med attraksjoner både ute og innendørs. Når jeg ser hvilken funksjon dette senteret dekker for Groruddalen og områdene rundt, ser jeg også at den motstanden senteret møtte virkelig var feilslått. Det som ble sammenlignet med en motorsykkelklubb hvor medlemmene driver med narkotika, utpressing og vold, viser seg nå å være et sårt tiltrengt tilbud mange benytter seg av. Det som ble fremstilt som en radikaliseringsleir har vist seg å være et møtested for barnefamilier og ungdommer som ønsker å ha et sted å være sammen. 

Groruddalen – et viktig valgområde

Iman Aktivitetssenters nå gjentatte suksesser med id-festivaler bekrefter både det store behovet for slike tilbud, og at Islam Net er en organisasjon som appellerer positivt til den muslimske befolkningen i området. Politikerne som gikk hardt ut mot Islam Net trodde at de ville vinne billige politiske poeng ved å forsøke å hindre etableringen av Iman Aktivitetssenter. Der tok de feil. Det eneste stedet de antakelig har høstet poeng er hos islamofobe konspirasjonsteoretikere. Slike som SIAN med flere. De eneste stemmene slike folk avgir er gjerne i kommentarfelt på rasistiske blogger.

Nå er det snart kommunevalg. Jeg vil råde våre folkevalgte til nøye å (re-)vurdere hvordan de stiller seg til Islam Net- initiativet på Haugenstua. Islam Net har bred støtte hos muslimske velgere, særlig i Groruddalen og Oslo generelt. Flere tusen muslimske velgere har bekreftet, både via sin deltagelse på id, og via sin økonomiske bistand til prosjektet, at de ikke bare anerkjenner, men støtter og har tilhørighet til Iman Aktivitetssenter. 

Her er det flere tusen stemmer å vinne – eller å miste. Ved å være en støttespiller kan man vinne flere tusen muslimske stemmer. Ved å være en motstander kan man tape flere tusen muslimske stemmer. Hvis du som politiker er usikker på Islam Nets gjøren og laden,vel, så tenkt i det minste strategisk. Støtt menneskene bak det flotte senteret Groruddalen har fått, og vinn hjertene – og da også stemmene – til mange muslimer i Groruddalen.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.