Freedah slipper låta «KVIKK LUNSJ»: — Første afro-house og amapiano-låt på norsk

Freedah Namibia lanseres låta i kveld på Kafe Hærverk. Iskald Sound består også av produsentene DJ Soulbase og DJ Correct.
Med låta «KVIKK LUNSJ» ønsker låtskriver og sanger Freedah Namibia og gi deg en god dose selvtillit ved «å spise hatere som Kvikk Lunsj». I kveld lanserer hun låta på Kafe Hærverk i Oslo.

— Det er south african house blandet med afrobeat-rytmer på norsk, forteller låtskriveren og sangeren Freedah Namibia til Utrop på telefon.

Låta «KVIKK LUNSJ», som slippes i dag av musikkollektivet og plateselskapet Iskald Sound, er produsert av DJ Soulbase. De presenterer en ny norsk musikksjanger de omtaler som Soulbeats, en blanding av african house, amapiano og afrobeat. I fjor slapp Freedah låta «Mellom to stoler».

Vi prøver å få african house, amapiano og afrobeat til å bli en del av den kommersielle musikken i Norge, forteller hun.

Sangeren er for mange kjent som finalist i årets utgave av TV-serien Paradise, og åpner sammen med plateselskapet opp nye dører for norsk musikk. 

Utrop har hørt på låta, og perkusjonen treffer hardt i det den settes på. Den vibrerer og er pulserende og positiv. Iskald Sound omtaler den som rampete med et følsomt hjerte fullt av positive verdier, samtidig som den gir deg en god dose selvtillit.

Låta har klare inspirasjoner fra de sørafrikanske musikksjangrene afro house og amapiano, som er blitt et globalt fenomen i likhet med afrobeats, og er antakeligvis den første av sitt slag på norsk.

– Ta det kvikk lunsj, så går det bra

— Hva handler låta om?

— Kvikk lunsj handler om å ikke la seg påvirke av hva kritikere sier. Uansett om de kritikerne er vennene dine, familiemedlemmer eller kolleger. Altså hvem som helst som vil ha en mening om deg, ønsker å endre deg eller ikke liker deg. Budskapet er «Ta det kvikk lunsj, så går det bra».

Låta reflekterer Freedah Namibias røtter fra Namibia og hennes sør-afrikanske bakgrunn, med en melodi som får deg til å nynne og rytmer som inviterer til dans. 

Hun forteller at låta har en dobbel betydning.

Når man tar en tur, så tar man en kvikk lunsj og man har det fint og henger med folk som faktisk bryr seg. Det er rett og slett å spise hatere, som man spiser kvikklunsj.

— Er dette den første afro-house og amapiano-låta sluppet på norsk?

— Ja, det er den første south african house og amapiano-låta på norsk. Men soundet gjør det til Soulbeat, noe vi prøver å gjøre i Iskald Sound. Jeg vet ikke om den sjangeren eksisterer i det hele tatt. Jeg prøver bare å være banebrytende. Jeg er lei russestilen. Altså det er kult med house og techno, men det er på tide med noe nytt som stikker og som forteller en historie.  

Fant musikkgnisten i Sør Afrika

— Hvordan kom du i kontakt med Iskald sound?

— Det var DJ Soulbase jeg snakket med først gjennom en DM på Instagram. Jeg bodde i Sør Afrika i et år der jeg ble introdusert til musikk, og bestemte meg for at jeg ville drive med musikk. Jeg lagde en cover-sang fra en sør afrikansk artist og rapper som heter AKA, som dessverre ble skutt og drept. Den sendte jeg til DJ Soulbase, og han likte det. Også ble jeg invitert i studio, og vi begynte å jobbe sammen fra dag én.

Artisten forteller at hun føler hun er en del av en familie med Iskald Sound.

— Visjonen, arbeidsetikken og moralen. Alt er der. Vi er virkelig som en familie og det oppleves ikke som en business, som er en faktor og en del av den musikken vi lager.

I kveld opptrer Freedah Namibia med låta «KVIKK LUNSJ» på Kafe Hærverk i Oslo, som blir en del av kveldens konserter og DJ-sett i klubbkonseptet, Unganisha Club.

Plateselskapet Iskald Sound består også av navn som artist og låtskriver Eben Jr., rapper-veteranen Fela og sanger og låtskriver Akuvi.