Usman Chaudhry ble historisk prisvinner

Bryter barrierer: Psykolog Usman Chaudry belønnes av psykologforeningen ved å fjerne stigmaet rundt mental helse blant nordmenn med ikke-vestlig bakgrunn.
Foto: Felicia Rolf/Norsk psykologforening
Psykolog Usman Chaudhry er den første med ikke-vestlig bakgrunn som vinner den gjeve Åse Gruda Skard-prisen.
250Shares

– Det gjør meg både beæret og enormt stolt at når jeg først blir historisk på noe vis ved å motta Skard-prisen, at arbeidet mitt som jeg får prisen for, har handlet om det flerkulturelle Norge, forteller psykologen til Utrop.

Psykolog Usman Chaudhry er stolt og ydmyk når han mottar prisen under psykologikongressen på Oslo kongressenter.

Prisvinneren belønnes for å skape forståelse og aksept for psykisk helse i flerkulturelle miljøer, der det av mange blir sett på som tabu om man trenger hjelp.

Prisen er en anerkjennelse til psykologer som bidrar til å gjøre psykologisk kunnskap tilgjengelig og til nytte for folk flest. Prisen deles ut årlig av psykologforeningen for arbeid som er i Åse Gruda Skards ånd, til psykologer som på forskjellige måter bruker nye virkemidler til å spre psykologisk kunnskap og innsikt på.

Presidenten i psykologforeningen, Håkon Skard, leser opp juryens begrunnelse hvor Chaudhrys arbeid for det flerkulturelle Norge spesielt trekkes frem.

Til tross for sitt korte virke som psykolog har han allerede vist seg å være nyskapende i sitt felt.

– Årets vinner er, som Åse Gruda Skard selv var, en banebrytende fagperson. Til tross for sitt korte virke som psykolog har han allerede vist seg å være nyskapende i sitt felt. Gjennom et mangfoldig arbeid når han ut til deler av den norske befolkningen som psykologien og psykisk helsevern tidligere ikke har nådd godt nok. Han er derved en pioner ved å formidle psykologi direkte til folk, og spesielt til befolkningsgrupper med ulike etniske og kulturelle bakgrunner.

Psykolog Usman Chaudry med Håkon Skard, president i Norsk psykologforening.
Foto : Felicia Rolf/Norsk psykologforening

Høydepunkt i karrieren

Fra talerstolen åpner psykolog Chaudhry takketalen sin med å gjøre et poeng ut av å være en krysskulturell person.

– I kveld skal jeg legge fra meg alle tanker og følelser som kan bidra til usikkerhet,
mindreverdighetskomplekser, bedragersyndromet og alle slike ting som kan komme av å være en third culture kid.

– Det var jo først og fremst for å manifestere det ovenfor meg selv ved å si det høyt. For min del er det veldig enkelt å ty til tvilstanker, men jeg ønsket å eie dette høydepunktet i min karriere så langt, utdyper Chaudhry til Utrop.

Den ferske prisvinneren fortsetter takketalen sin med å lovprise Gud ved å si «alhamdulillah» og takke alle som har bidratt til at han i dag tar i mot Åse Gruda Skard-prisen.

Mangfoldig arbeid

Gjennom et mangfoldig arbeid som inkluderer blant annet sosiale og tradisjonelle medier, kronikker, poesibok, seminarer og oppsøkende arbeid, jobber psykolog Usman Chaudhry for å fjerne stigmatisering og formidle psykologi til en tidligere utilgjengelig befolkningsgruppe.

I intervju med psykologforeningen, spørres det om hvordan tilbakemeldingene fra de forskjellige minoritetsmiljøene har vært.

– Tilbakemeldingene har vært utelukkende positive. Mitt inntrykk er at denne gruppen tørster etter kunnskap om psykologi og psykisk helse. Det er bare ingen som har tatt tak i det på denne måten før, påpeker han.

Synliggjøre mangfoldet

Nå som Chaudhry er inkludert i en eksklusiv liste med pris-mottakere hvor blant annet flere norske kjendis-psykologer er, håper han på en ting for fremtiden.

Foto: Felicia Rolf/Norsk psykologforening
Foto : Felicia Rolf/Norsk psykologforening

– Jeg håper og ønsker inderlig at det ikke blir lenge til en ny vinner med ikke-vestlig bakgrunn, for det er veldig viktig for den norske folkehelsa å ha et mangfold med psykologer, og denne prisen kan bidra til å synliggjøre det mangfoldet, avslutter den ferske prisvinneren.