Lundestad Joof ny kunstnerisk leder i Dramatikkens hus

Camara Joof er opptatt av å utfordre og engasjere, men synes også det er synd å måtte bruke humor for å ufarliggjøre temaer som diskriminering og rasisme

Lundestad Joof er i dag husdramatiker på Nationaltheatret, Rådsmedlem i Norsk Kulturråd, samt utvalgsleder i Faglig utvalg for scenekunst.

– Det er en ære å få tre inn i rollen som kunstnerisk leder for Dramatikkens Hus. Dramatikkens Hus løftet meg fram i det profesjonelle scenekunstfeltet da jeg var i begynnelsen av mitt kunstnerskap, og jeg gleder meg stort til å kunne gjøre de særegne dramatikerne vi har her i landet synligere, både nasjonalt og internasjonalt, sier Camara Lundestad Joof til Dramatikkens hus.

Joof (født 1988) er en norsk-gambisk scenekunstner, dramatiker og forfatter. Hun er selvlært og har ingen formell utdannelse etter endt videregående skole. Hennes mor er fra Mosjøen, mens faren kommer fra Banjul i Gambia.

Sterk offentlig stemme

Joof ble husdramatiker på Dramatikkens hus i perioden 2018-2019. Sammer år ble hun oppnevnt som rådsmedlem i Rådet for Norsk kulturråd og i 2020 tok hun over som leder for Faglig utvalg for scenekunst.

Fra før av har hun markert seg som en offentlig stemme for minoriteter. I 2018 ga hun ut Eg snakkar om det heile tida, hennes første bok om rasisme. I et intervju med Utrop snakket hun om konteksten rundt boken.

– Vi som opplever de små kommentarene og mikroagresjonene som påvirker oss så mye, vi snakker ikke med hverandre om det. Man internaliserer skammen, hevdet forfatteren.

I 2019 skapte hun overskrifter ved å trekke seg fra Aarebrot-samtalen under Nordiske Mediedager, som reaksjoner på at alt-right ideologen Steve Bannon var også invitert til arrangementet.

Gode skussmål

Neste år skal hun ta over stafettpinnen fra tidligere kunstnerisk leder Line Rosvoll.

– Jeg er ambisiøs på vegne av scenekunstfeltet og kunstnerøkonomien, og vil jobbe strukturelt for å få opp og fram flere stemmer i norsk dramatikk, sammen med de dyktige medarbeiderne på huset. Jeg er veldig takknemlig for tilliten, sier den påtroppende kunstneriske lederen.

For første gang skal en dramatiker lede Dramatikkens Hus, sier styreleder Monica Boracco.

– Med Camara Lundestad Joof får vi et generasjonsskifte i den kunstneriske ledelsen. Vi får en anerkjent og sterk kunstner og en tydelig stemme med et stort nasjonalt og internasjonalt nettverk. Som rådsmedlem i kulturrådet og utvalgsleder for det faglige utvalget for scenekunst har Camara de siste fem årene hatt en unik utkikkspost for alt som rører seg i det profesjonelle kunstlivet i Norge, forteller hun stolt.