Norsk-chilensk forfatter fikk Riksmålsprisen

Forfatter Pedro Carmona-Alvarez er en av vinnerne av Riksmålsprisen.

Riksmålsforbundet har delt ut litteraturpriser siden 1957, og prisene legger særlig vekt på å belønne språklige kvaliteter.

– Chiquitita er briljant i språk og form, ulikt det meste denne juryen har lest, sier juryleder Anne Gaathaug via en pressemelding.

Pedro Carmona-Alvarez’ traumeskildring er nærmest suggererende og dessverre uhyre aktuell. En vond og sterk fortelling om hvordan barn på flukt merkes for livet. Det er umulig å ikke bli grepet av historien om Marisol, og alt det forferdelige hun har blitt utsatt for.

Tar opp flukt

Historien tar utgangspunkt i åtte år gamle Marisol som lever med storfamilien i en navnløs by, og som etterhvert må flykte sammen med familien.

Utgivelsen er til dels selvbiografisk, og basert på forfatterens egne erfaring med flukt fra militærdiktaturet i Chile. Som guttunge havnet han og familien i flyktningleir i Argentina.

– Vi havnet et sted som likner mye på det stedet Marisol kommer. Det var tidlig 80-tall i Latin-Amerika, da hele kontinentet var som et slaktehus. På flyktningmottaket var det et mylder av skjebner fra forskjellige land, knekte, torturerte, knuste vesener på flukt. Det var mitt første møte med voksenverden, sa han i et intervju med Dagbladet.

Videre forteller han i intervjuet:

– Jeg har ofte fokusert på det politiske eller kontinentale traumer. Dette er første gangen jeg plasser et barn inn i den verdenen. Boka prøver å utelate disse historienes offisielle språk. Marisol er et barn som må forvalte det hun har sett. Og det måtte jeg finne et spåk for

Kulturarbeider i over 25 år

Carmona-Alvarez ble født i La Serena i 1972, og debuterte som forfatter i Norge i 1997 med diktsamlingen Helter, som tar opp hans tokulturelle bakgrunn.

Forfatteren og dikteren har fått flere prisen i løpet av karrieren, blant annet Sult-prisen i 2005, og Kritikerprisen 2010 for beste oversettelse.

I årene i etterkant har han utgitt flere diktsamlinger, vært medredaktør i litteraturtidsskriftet Vagant og redaktør for Cappelens debutantantologi Signaler. Han har også bakgrunn som musiker, både som soloartist og bandmedlem.