Said Hassen Hamed hedret med pris

Renholderen Said Hassen Hamed har fått Magny Hansens minnepris.
Foto: arbeidsfolk.org
Arbeidsmandsforbundet i Vestland har gitt renholderen Said Hassen Hamed Magny Hansens minnepris.

Hassen er hovedtillitsvalgt i Coor og opprinnelig fra Eritrea. En 30 år lang krig mellom Etiopia og Eritrea gjorde ham til flyktning, ifølge FriFagbevegelse.

– Jeg var flyktning i mitt hjemland to ganger. Først flyktet vi opp i fjellene i 1975. Da det ble roligere flyttet vi hjem igjen. To år senere måtte vi flykte igjen. Denne gangen ble hele byen vår brent ned. Det var ikke trygt å flytte tilbake. De voksne i familien bestemte at vi måtte flykte til Sudan, har han tidligere fortalt til Arbeidsmanden.

Organisering som selvfølge

Etter noen år gikk Saids reise videre til Egypt, hvor han gikk på videregående skole. I 1988 kom han til Norge, fortsatt som flyktning.

I Norge fikk han jobb i renholdsbransjen. En tillitsvalgt i bedriften fikk ham organisert.

– Jeg har alltid vært opptatt av organisasjonsarbeid. I Egypt var jeg medlem av den eritreiske studentforeningen. Så det å organisere meg var en selvfølge, slår han fast.

Vært aktiv i kampen mot sosial dumping

For flere år tilbake var Said en av flere tillitsvalgte som i samarbeid med Norsk Arbeidsmandsforbund bidro med å innhente dokumentasjon som beviste at renholdsbransjen var utsatt for sosial dumping. Særlig utenlandske arbeidstakere i Norge fikk mye dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn norske arbeidstakere.

– I dag er jeg veldig glad for at jeg var med på arbeidet mot sosial dumping. Vi var mange som sto sammen om det og det viser bare at det hjelper og lønner seg å være flere, sier han til nettstedet arbeidsfolk.org

For mange innvandrere er situasjonen slik at de ikke kjenner til rettighetene sine.

– Ganske mange innvandrere i jobb i Norge har kanskje negative arbeidsopplevelser fra hjemlandet sitt og er redde for å bli medlem. De vet ikke at det å være organisert er en av flere rettigheter du har i Norge – med mange fordeler

Vært aktiv i ulike styrer

Avdelingsleder Knut-Johannes Berg sier om prisvinneren:

«Årets pris går til en tillitsvalgt som i perioden har gjort en stor jobb for sine medlemmer i renholdsbransjen. Han er en tillitsvalgt som har vært til stede i mange av forbundets organer, så som avdelingsstyret, landsstyret, bransjeråd og tariffråd med mer. Han har vært sentral i arbeidet rundt rengjøringsklubben og organisering av renhold i en årrekke, og vi har på grunn av det en av de best organiserte rengjøringsgruppene i forbundet. Det er en glede å få tildele årets utgave av Magny Hansens minnepris til Said Hassen Hamed fra Coor.»

– Jeg er veldig stolt og setter stor pris på at avdelingen har gjort det mulig for meg å bidra til å hjelpe andre medlemmer, sier hedersprismottageren selv.