Shwan Dler Qaradaki er Årets Olsokkunstner

Kurdiskfødte Shwan Dler Qaradaki er kåret til Årets Olsokkunstner.
Foto: Grazyna Skarpås
Kurdisk kunstner som flyktet til Norge får prisen grunnet sitt samfunnsengasjement.

Shwan Dler Qaradaki er oppvokst i Kurdistan-regionen i Irak og kom til Norge som politisk flyktning i 1999. Hans kunstnerskap preges av et sterkt samfunnsengasjement. og tematiserer blant annet hvordan det er å leve under totalitære regimer og tilværelsen som flyktning.

Han har mottatt flere priser og utmerkelser nasjonalt og internasjonalt, inkludert Norsk Kulturråds Nykommerpris i 2015 og Kistefos kunstpris under Høstutstillingen i 2021.

Qaradaki jobber for tiden som doktorgradsstipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo.

– Qaradaki har et kunstnerskap og en stemme det er umulig å ikke bli sterkt berørt av. Gjennom sine verk formidler han fortellinger som er dypt personlige, samtidig som de angår hver enkelt av oss. I et år hvor temaet for Olsokdagene er TRYGG? er vi derfor enormt stolte over at Qaradaki takket ja til å være årets olsokkunstner, sier Heidi Anett Øvergård Beistad, direktør for Museene Arven via en pressemelding.

Ser frem til å stille ut

I forbindelse med Olsokutstillingen har Shwan Dler Qaradaki og SNK/Museene Arven også utarbeidet et undervisningsopplegg som har fått navnet «Historiefortelling i bilder- Kunstvideoen Salte kyss I». Undervisningsopplegget skal gjennomføres for 5.-7.trinn ved grunnskolene i Verdal som en del av deres grunnskoleplan knyttet til Nasjonaljubileet 2030.

Selv sier Shwan Dler Qaradaki følgende om rollen som Olsokkunstner:

– Jeg ser frem til å stille ut på Stiklestad i sommer og årets tema for Olsokdagene på Stiklestad, TRYGG?, inspirerer meg allerede i høyeste grad. I kunsten opplever jeg en større grad av mot og finner en følelse av trygghet som gir meg mulighet til å dykke ned i komplekse temaer og utfordre grenser uten frykt.