– Vi må bryte hatets og hevnens narrativ

Fredaktivist Ahmed Alkhatib talte i dag under Oslo Freedom Forum.
Foto: Oslo Freedom Forum
– Jeg er fysisk nedbrutt, men jeg må være her og fortelle min og andre Gaza-beboeres historie, uttalte den palestinsk-amerikanske aktivisten Ahmed Alkhatib.

Alkhatib besøker Oslo i anledningen Oslo Freedom Forum, som avholdes denne uken.

Alkhatib er en fredsforkjemper som vokste opp i Gaza og senere ble amerikansk statsborger. Han er kritiker av Hamas og av Israels krigføring mot Gaza, og vil fremme sameksistens og fred mellom palestinere og israelere.

Jeg har knapt fått sove de siste åtte månedene, sa han til de fremmøtte på Oslo Konserthus

Han sikter til familiemedlemmer som er igjen i Gaza, og som har fått erfare flere måneders krigføring. Flere titalls familiemedlemmer har også mistet livet grunnet Israels krigføring.

Jeg har familiemedlemmer som nå betaler blodprisen for Hamas` ugjerninger.

Levende lokalsamfunn

Alkhatibs historie om Gaza og Palestina er samtidig også en historie som han mener trosser et svart-hvitt narrativ.

Gaza har hatt flyplass, hvor jeg selv landet to ganger, i 1999. Hvem skulle tro det nå? Gaza har hatt levende og voksende lokalsamfunn, med restauranter, universiteter, skoler og klinikker. Et lokalsamfunn som har hatt evnen til å vokse og reise seg gang på gang. Et sted som har betydd, og betyr stort for de som bor der, og for meg selv.

Vold og krig

Historien om Gaza handler dessverre også om krig og vold, sa han videre.

Gaza er også et sted preget av intifada og global geopolitikk.

Under den andre intifadaen i 2001 ble han selv nesten drept under et israelsk flyangrep. Grunnet angrepet sliter han med langvarige hørselsskader, traumer og PTSD-symptomer.

Jeg skjønte der og da at jeg måtte ut av Gaza for å hjelpe mitt folk.

Kritisk til Hamas og Netanyahu

Alkhatib har lenge vært kritisk til Hamas-styret i Gaza, som han mener holder vanlige folk som gisler.

Korrupsjon og økonomisk vanstyre har preget selvstyremyndighetene i Gaza. Man har kastet bort ressurser i “motstandskampens” navn, i kampen mot “sionistene”. Vi har kastet bort flere generasjoner, som kunne levd i fred.

Israel har også et politisk problem, mener han.

Landet styres av en stadig mer autoritært styre under Benjamin Nethanyahu, som har profittert på Hamas` tilstedeværelse og krigføring, og som har klart å splitte palestinerne. Ved å splitte palestinerne har man klart å stanse tostatsløsningen som er nødvendig for at israelere og palestinere kan leve side om side.

Vestlig venstreside har omfavnet Hamas

Han en også kritisk til venstresiden i mange vestlige land, og deres omfavnelse av Hamas.

Vi har sett intellektuelle, professorer og opinionsledere som har omfavnet Hamas som “legitime motstandforkjempere”. Men dette gjør ting bare verre for vanlige folk på Gaza, som nå betaler prisen gjennom Israels brutale krigføring.

Kunsten å bryte en ond sirkel

For meg er det fortsatt viktig å snakke ut mot okkupasjon, mot ulovlige bosetninger og mot menneskerettighetsbruddene som palestinere erfarer hver dag.

Han vil også fremme fredsstemmene på israelsk side. Siden krigsutbruddet har han også vært i kontakt med israelske gisselfamilier.

Jeg ble fysisk dårlig etter å ha sett angrepene 7. oktober. Mange av de som bodde i kibbutzene i grenseområdene, og som ble slaktet ned av Hamas-krigere, var selv fredsaktivister. Flere har også sørget for humanitær hjelp, og helsehjelp, som palestinere vanligvis ikke ville fått.

Skal vi ha en langvarig fred så er vi nødt til å finne sammen, og trosse det svart-hvite narrativet. Jeg forstår at folk reagerer sterkt følelsemessig på det som skjer i Gaza, og at folk er rasende. Men jeg vil bryte denne onde sirkelen av hat, vold og hevn. Jeg vil at både palestinere og israelere skal ha en fremtid sammen.