Omar Svendsen-Yagci fra Gjøvik vant valget på ungdomspartiets landsmøte 26. oktober. Han er også 3. kandidat til stortingsvalget for Innlandet Venstre.
Utrop møter den nye lederen i Unge Venstre på Venstres Hus ved Youngstorget.
På fritiden liker norsk-kurdiske Omar Svendsen-Yagci å dra på pub med venner, som mange andre 20-åringer. Men på spørsmål om hvem som hadde vært tilstede på drømmemiddagen hans, svarer han noe uvanlig.
Omar hadde nemlig invitert Europakommisjonens president Ursula von der Leyen og Frankrikes president Emmanuel Macron – for å diskutere norsk EU-medlemskap.
Forbi tastende venstrepolitikere og et grått kontorlandskap, ligger rommene til ungdomspartiet. Kontorpulter og bannere er byttet ut med en dyp skinnsofa, tomme julebrusflasker klare for pant og plakater.
– Det er liberalt å ikke rydde, sier Omar Svendsen-Yagci og ler.
– Ingen ungdomspolitiker motiveres av millionlønn
Den 20 år gamle ungdomspartilederen fra Gjøvik passer godt til hva man tenker på som en typisk politiker. Stripete skjorte med knapper opp til halsen, striglet hår og en kaffekopp i hånden.
Men Omar er uenig i en typisk klisje han hører om ungdomspolitikere.
– Ingen melder seg inn i et ungdomsparti fordi de drømmer om å tjene millioner på Stortinget. Det handler først og fremst om at du tror på noe. Du har lyst til å endre samfunnet, sier han.
Aldri et tema rundt middagsbordet
Selv startet gnistene for Omars politiske karriere da han som 10-åring ville bli veterinær eller dyrepoliti. Senere skulle engasjementet for dyrevelferd åpne øynene hans for politikken.
Året var 2017 og Erna skulle snart bli stjerna. Omar var bare 13 år, men fulgte stortingsvalget nøye.
Til tross for at han var den eneste i familien som brydde seg om politikk.
– Jeg er ikke fra en politisk familie i det hele tatt. Politikk var ikke et tema rundt middagsbordet.
Da han var 14 år meldte han seg inn i Unge Venstre.
Alenemor
Omar vokste opp på Gjøvik som yngste gutten i en søskenflokk på tre. Moren er norsk og faren er kurder med tyrkisk bakgrunn.
– Foreldrene mine er skilt, så jeg vokste opp med mamma som alenemor. Derfor opplevde jeg oppveksten som norsk først og fremst.
Omar beskriver oppveksten som god og med nære bånd til familien rundt.
Selv om faren ikke var tilstede, forteller ungdomspartilederen at de har hatt jevnlig kontakt gjennom oppveksten.
– Han har alltid en vits på lur og vet hvordan man får opp stemningen.
Norsk-kurdisk
Til tross for en hovedsakelig norsk oppvekst, forteller Gjøvikgutten at den norsk-kurdiske, flerkulturelle bakgrunnen hans har vært med på å påvirke hans syn:
– Jeg synes toleranse er ekstremt viktig. Som liberal er man alltid opptatt av at folk skal få leve ulike liv. Jeg skjønte tidlig at folk har ulike meninger og ulike måter å leve på.
Omar mener at mangfold er et gode for samfunnet. En av ungdomspartilederens kjernesaker er å bevare friheten til den enkelte.
– Frihet til å tilhøre den religionen du vil, elske den du vil og bli den du vil, sier han.
– Kan ikke møte intoleranse med toleranse
Likevel setter Omar en grense.
– Et mangfoldig samfunn er bra, men vi må ha noen felles verdier som ligger til grunn.
Ungdomspartilederen mener at samfunnet må tørre å stille større krav til religiøse trossamfunn.
– Vi må ha tydelige forventninger til likestilling og muligheten til å gifte seg som skeiv, også i muslimske trossamfunn.
– Vi kan ikke møte intoleranse med toleranse.
– Ingenting er mer meningsfylt
Etter videregående flyttet Gjøvikgutten til Oslo for å studere statsvitenskap på Universitet i Oslo. Studievalget falt naturlig på grunn av interessen hans for politikk.
Men da han ble valgt som leder for ungdomspartiet i oktober, valgte han å slutte på studiet.
– Dette er jo en 100 % stilling. Og det er ingenting føles mer meningsfullt enn det å jobbe med politikk.
– Føles som å komme hjem
Gjøvikgutten bor nå i Oslo, i et kollektiv med storesøsteren og en felles venn. Omar trives mer i det nye kollektivet enn der han bodde da han først flyttet inn til Oslo, i et kollektiv med fire andre.
– I leiligheten med søsteren min kan jeg senke skuldrene helt. Når jeg går inn døra føles det ut som jeg kommer hjem.
Storesøsteren var den første han ringte for å dele nyheten da han ble valgt til leder i Unge Venstre.
– Hun er ikke bare søsteren min, hun er også en god venn. Vi kan snakke om alt.
På valgbod i kantina
Før Oslo og stillingen som leder i Unge Venstre, kunne Omar bli sett på valgbod i kantina på Gjøvik videregående, midt i en diskusjon om oljeleting med medelever.
– Jeg tror politikk er interessen jeg synes er ekstra gøy, men som andre ikke helt skjønner seg på.
Lidenskapen for politikk ble tydelig da Omar selv grunnla og bygde Unge Venstres lokallag i Gjøvik. Ulike styreverv har han hatt i ungdomspartiet fra start.
Tørre å være upopulær
Omar har aldri vært redd for å si seg uenig med folk – enten om det har vært på valgbod på skolen eller med voksenpartiet Venstre. Det har vist seg å lønne seg.
Etter flere år med store uenigheter mellom Unge Venstre og Venstre, snudde til slutt voksenpartiet. De sa seg enig i å gå inn for en stopp i oljeletingen. Det var en stor seier for Omar og hans klimaengasjement.
– Det å drive politikk skal ikke alltid være et jag om å være den mest populære. For meg er det viktig å være en ungdomspartileder som tør å løfte upopulære, men viktige saker. Jeg vil tørre å ta de vanskelige debattene.
– For alt som er viktig, er jo også vanskelig.
Hadde aldri hørt om Venstre
Denne egenskapen ser Omar selv opp til i sine politiske forbilder. Eva Kolstad, Norges første kvinnelige partileder. Og parlamentarismens far Johan Sverdrup, en av grunnleggerne av Venstre og pådriver for innføringen av parlamentarisme i Norge.
– Vi pleier å spøke med at når Venstre har vedtatt noe, så kommer de andre partiene 10 år senere og vedtar det samme.
Men å melde seg inn i Venstre var ingen selvfølge for 14 år gamle Omar.
– Jeg hadde aldri hørt om partiet Venstre før. I Gjøvik er det vanlig at man stemmer Arbeiderpartiet. Men da stilte jeg spørsmålet: hvorfor gjør man det?
Ryggrad og bein i nesa
Allerede har Omar brukt sin nye lederpost til å gi grønt lys for hasj på Vinmonopolet, kommunesammenslåing og norsk EU-medlemskap.
Å tørre å utfordre er en av egenskapene ungdomspartilederen mener gjør han til en god leder. Han ønsker å gi Unge Venstre en tydeligere og sterkere stemme.
Selv når det er upopulært.
Denne egenskapen er ikke bare noe han ser opp til i andre politikere, men også i sin egen mor.
– Mamma har både ryggrad og bein i nesa. I tillegg er hun et utrolig godt menneske som tar vare på alle rundt seg. Egenskapene hennes er noe jeg ser opp til i politikken – selv om mamma ikke er politisk interessert i det hele tatt.
Det går overens med målet til Omar, å være en leder som ikke alltid har rett, men tørr å innse når han tar feil. Politikerforbildet hans i Venstre er partileder Guri Melby.
Men på spørsmål om ungdomspartilederens framtidsplaner, svarer han klart:
– Nå er jeg blitt leder i Unge Venstre, så det er det eneste fokuset jeg har så langt. Og at den jobben skal jeg gjøre så bra som mulig.