Fokus på innvandrerkvinners jobbintegrering og unges økonomi

– Vi har fått en retorikk om innvandring og integrering som er basert på spisse albuer, sier stortingskandidat i Østfold Ap, Hashim Abdi.
Foto: Østfold Arbeiderparti
Fredrikstad-ungdommen Hashim Abdi er 3. kandidat til Stortinget for Østfold Arbeiderparti ved høstens valg. Han har flere kampsaker til valgkampen i høst.

Skulle Ap gjøre et godt valg nasjonalt og lokalt vil Abdi få plass på Stortinget.

– Jeg er ydmyk og på mange måter litt i sjokk over at partiet er så modig at de tør å spille inn en 20 år gammel gutt med minoritetsbakgrunn fra et lite sted i Fredrikstad, til Stortinget, uttalte han i et tidligere intervju med Fredriksstad Blad.

Abdi bor i Oslo, men er født i Fredrikstad av somaliske innvandrerforeldre, en by han hevder er preget av store sosiale forskjeller. Han er også leder i Østfold AUF.

Festbursdag gjorde ham oppmerksom

Abdi ble med i lokalpartiet i 2018, men husker selv at sitt politiske engasjement kom langt tidligere.

– Når jeg vokste opp hadde vi rundt 20 prosent barnefattigdom, slik jeg kan huske, sier han til Utrop.

Han husker spesielt en bursdag når han mindre. Abdi hadde invitert kompisene og klassekameratene sine, men flere sa at de “hadde glemt bursdagsgaven”.

– Jeg tenkte at det var rart at en elleveåring skal tenke slikt. Så skjønte jeg etterhvert at familiene rett og slett ikke hadde råd. Jeg ble sint, men gjorde sinnet mitt til engasjement.

Fikk truffet eks-ordfører

Som tenåring fikk han også truffet samferdeselsminister Jon-Ivar Nygård, som da var ordfører i Fredrikstad.

– Han ble et slags politisk forbilde for meg. Gjennom han ble jeg kjent med sosialdemokratisk tenkning. Tanken om at alle barn skal “starte på samme startstrek”. Om utdanning og jobbmuligheter.

Under samme arbeidsuke fikk han også truffet Frp-politikeren Bjørnar Laabak, som etter valgseieren i 2023 ble varaordfører.

– Her fikk jeg presentert den andre siden av argumentet. Og da skjønte at det var i sosialdemokratiet at engasjementet mitt tilhørte.

Kommuneøkonomi som viktig sak

For Abdi er saker som kommuneøkonomi ganske viktig.

– Kommunene har muligheter til å utjevne sosiale forskjeller. Vår evne til å løse disse utfordringene er avhengige av rammene vi får tildelt av staten.

Jobb har også stor betydning, mener han.

– Spesielt for personer som er kommet til Norge i en midtveisalder, så trenger de et integreringsløp med fokus på jobbmuligheter. I tillegg bør vi fremheve fellesarenaene jobb skaper i samfunnet.

– Integreringsdebatt med spisse albuer

– Hvor viktig ser du på integrering i årets valgkamp?

– Vi ser at i denne valgkampen er det en side som nører opp under bildet av at minoriteter og utsatte grupper som kommer hit er grunnen til at folk har det dårligere. Og da får vi en retorikk om innvandring og integrering som er basert på spisse albuer. Om påstander på at enkelte “vil alltid være en kostnad for samfunnet”.

Han ser dette som en skummel utvikling:

– Jeg tror at folk som bor på Grønland, og ser at Erlend Wiborg eller Sylvi Listhaug går på “kriminalitetseventyr” føler dette som fremmedgjørende. At de blir sett på som folk på utsiden.

A4-løp på integrering

– Hva vil du se på som god integrerings- og inkluderingspolitikk?

– Utgangspunktet her i Norge er at vi har et veldig A4-preget integreringsløp. Noen kommer hit med traumer og bagasje, mens andre kan gå rett i jobb. Regjeringen har laget et eget jobbintegreringsløp for enkelte innvandrerkvinner, med spesifikke tiltak, noe som jeg ser på som en god tilnærming. Man skjønner at folk som kommer til Norge er forskjellige.
I Østfold fylke har man særegne utfordringer, påpeker han.
– Vi får mange som har vært i andre kommuner, som vi ikke får integreringstilskudd for. Noe som igjen gjør det vanskelig for lavinntektskommuner som Fredrikstad eller Sarpsborg å få folk ut i jobb. Vi må få statlige rammetilskudd for behovet vi har, i tillegg til flere arbeidsplasser i fylket. Vi snakker om folk som et utenfor arbeidslivet, eller som er på en form for sosialhjelp.

Skal ut og snakke med folk

– Hvordan vil du og lokalpartiet planlegge høstens valgkamp?

– For oss er det viktigste å være ute, og snakke med folk. Spre politikken vår, høre på folks bekymringer.
Spesielt når man lever i økonomisk og politisk urolige tider er dette Abdi mener man er nødt til å fokusere på.
– Vi ser at behovet for trygghet har aldri vært større, midt i en makroøkonomisk vanskelig tid. Folk opplever en økonomisk utrygghet uten sidestykke, og har reelle bekymringer om de kommer til å ha en jobb å gå til. Særlig unge, folk i min generasjon, opplever slike bekymringer. Vi ser at pilene går nedover for oss, der tidligere generasjoner opplevde mer økonomisk trygghet. Å levere, å gi gode løsninger er det aller beste vi kan gjøre frem mot valgkampen.