– Hysteriet om trusselen mot ytringsfriheten er større enn trusselen mot ytringsfriheten


Foto: Pixaby
Det er en myte at ytringsfriheten er under press i akademia, mener doktorgradsstipendiat Tellef Solbakk Raabe.

Den framstormande mediesosiologen og doktorgradsstipendiaten ved Universitetet i Cambridge, Tellef Solbakk Raabe, har fått nok av konfliktjagende media, skriver Khrono.

Han mener ikke ytringsfriheten i under press ved universitet og høyskoler i Norge, og at det ikke er fare for amerikanske tilstander.

– Det blir nærmest parodisk at en som er professor, har stillingsvern, makt og påverknad skulle føle seg truet. Hysteriet om at ytringsfriheten er trua er et større problem enn at ytringsfriheten er truet, sier stipendiaten til Khrono.

– Konstruert myte

Raabe hevder at konseptet avlysningskultur, som er å boikotte og fjerne meininger og menneske som ikke blir sett som akseptable, ikke eksisterer.

– Dette er en politisk konstruert myte i forlengingen av begrepet «politisk korrekt», en retorisk strategi funne opp av amerikansk høgreside for å sverte motstandere, sier han.

Han mener at det finnes land med for lite ytringsfrihet, men at Norge, USA og Storbritannia ikke er av dem, hverken generelt eller i akademia.

«Hvithet» og strukturell rasisme

Raabe kommer med flere eksempler der media har skrevet saker om rasisme og krenking, som samen om tyskervitser, Linné-benk og krenkende Holberg-statuer.

Kritikerene sier dette likner politisering og utgjør en fare for grunnsteiner i både den akademiske friheten og det liberale demokratiet, en fare for at ideologi og indoktrinering skal erstatte fri og fryktløs meningsbryting.

Raabe mener medieinnspillene er legitime, og at det å kunne kritisere standpunkter i samfunnet er en del av ytringsfriheten, ikke et angrep på den.

Les hele saken her.