Norsk-afghansk 18-åring valgets yngste ordførerkandidat

Nilofar Nori (18) stiller som ordførerkandidat for SV.
Foto: Pirvat
Nilofar Nori (18) har opplevd å bli omtalt som potensiell terrorist. Nå er hun SVs ordførerkandidat i hjemkommunen.

– Flere spør meg om jeg tror jeg vil klare det. Å bli ordfører? Nei. Det er heller ikke målet mitt. Målet mitt er å komme inn i kommunestyret, å vise at det går an, at min stemme skal være representert. Jeg ville blitt den første med ikke-vestlig bakgrunn i kommunestyret, sier Nilofar Nori (18) til Vårt Land.

Nori har ikke noen typisk kommunepolitikerbakgrunn: som åtteåring kom hun med familien til Norge fra Afghanistan.

Først da hun som 15-åring ble med i Sosialistisk Ungdom og senere moderpartiet SV at hun fikk være nordlending og vesteråling, og ikke innvandrer eller afghaner. Det ble hennes fristed, der hun kunne være seg selv og ikke bli definert av sin bakgrunn.

18-åringen, som går i andreår på videregående, er ordførerkandidat med gode muligheter til kommunestyreplass.

– Vi hadde et møte der vi diskuterte hvem som skulle stå på topp, og noen foreslo meg. Etter litt tenketid sa jeg ja, sier Nori.

Engasjert mot hatprat

Grunnen til at hun gikk inn i politikken handler mye om at Nilofar ville vite hvorfor ting har gått som de har gått i fødelandet Afghanistan. Hun leste om NATO, om FN, om hvordan internasjonal politikk har preget Afghanistan.

– Jeg måtte få et svar på hvorfor Afghanistan endte som det ble, sier Nori til framtida.no.

Hun ville også ytre seg om retten til å gå med hijab, og kampen mot hatytringer. Nori viser til det hun ser på som de «ekle sidene av politikken»: hatkommentarene, fordommene, rasismen og diskrimineringen, forklarer hun.

– Jeg vil ikke gå heile livet og holde kjeft i frykt for å bli behandlet slikt, samtidig som det er skummelt. Det tyder at dette kommer til å bli vanskeleg, men mer og mer nødvendig for hver dag som går, sier 18-åringen til framtida.no.