Historisk prisutdeling

 
Foto: Henrik Kreilisheim
Gammleng-prisen for kunst går for første gang til en norsk artist med ikke-europeisk bakgrunn.
0Shares

Fondet for Utøvende Kunstnere har tildelt Malika Makouf Rasmussen årets utgave av Rolf Gammleng-prisen i åpen klasse. Hun blir i så fall første med bakgrunn i et ikke-europeisk innvandringsland som hedres. I 1983 fikk norsk-polakken Henryk Lysiak prisen i studioklassen, samme klasse som norsk-italienske Paolo Vinaccia fikk prisen i 1997. I fjor vant norsk-islandske Halldis Olafsdottir danseprisen. Ellers har alle andre vinnere vært etnisk norske.

I begrunnelsen legger juryen vekt på at Rasmussen har vært en inspirator og aktiv deltaker i verdensmusikkmiljøet i Oslo fra begynnelsen av 1990-tallet, hennes innsats for internasjonal kunstnerisk utveksling og uttrettelig samarbeide med andre norske artisters produksjoner.

– Malika Makouf Rasmussen har skrevet musikk, arrangert og produsert for Mari Boine, Queendom, Women’s Voice, Line Peters, Corinne Campos og Brageteatret, for å nevne noen. Hun er som musiker inspirerende og kvalitetsbevisst, leverer produksjoner ingen kan være likegyldig til og som vårt mangfoldige samfunn trenger, skriver juryen i en pressemelding.

Rørende og oppmuntrende

Utrop fikk tak i hovedpersonen selv mens hun var på prosjektreise i New York. Rasmussen sier seg svært ydmyk og rørt over å ha fått en så viktig pris blant norske kunstnere.

– Jeg ser på premien som en anerkjennelse av jobben jeg gjør, og som en oppmuntring til å fortsette videre, sa hun på en noe kronglete telefonlinje hele veien fra den amerikanske verdensmetropolen.

*Prisen er oppkalt etter Rolf Gammleng, som var forbundsleder for Norsk Musikerforbund da fondet ble opprettet, og som bidro sterkest til at det ble opprette.