Zaneta Kruszelnicka ledet årets polske kunst- og kulturfestival

Samfunnsengasjert kunstner og perfeksjonist

– Polakkene er den største innvandrergruppen i Norge. Vi er ikke en homogen gruppe, mange er håndverkere, men mange er også akademikere eller kunstnere, sier Zaneta Kruszelnicka som ledet årets polske kunst- og kulturfestival i Oslo.
Foto: Eva Alnes Holte
– Folk flest har ett bilde av polske innvandrere. Bildet stemmer ikke, vi er så mye mer, sier Zaneta Kruszelnicka.

Utrop møter henne i sitt rette element; på Kunstnernes Hus i Oslo. I høstsola, over en kopp beksvart kaffe, forteller hun om sine kunstprosjekter. De er mange og en rød tråd er samfunnsengasjementet som ligger bak.

Perfeksjonisten

Zaneta Kruszelnicka studerte kunstkritikk og motedesign i Polen. Hun kom til Norge for fem år siden. Fremdeles foretrekker hun å snakke engelsk.

– Jeg er en perfeksjonist. Jeg har lært en del norsk, men jeg liker ikke å snakke norsk fordi jeg vet jeg ikke snakker perfekt, sier hun og ler litt av seg selv.

Men hun forstår mye, bedyrer hun. God kommunikasjon, helst perfekt, altså, er viktig for henne. Kanskje derfor hun ikke er så god til å selge klesmerket sitt Zankru som hun etablerte for noen år tilbake.

– Jeg liker det kreative arbeidet bedre enn salgsjobben, sier hun. Og tekstiler handler ikke bare om mote for Kruszelnicka. Klærne skal være bærekraftige og varige. Bruk- og kastmentaliteten har hun lite til overs for.

I fjor ble hun spurt om å designe klær til et stort, polsk jubileum i Danmark. Det var 125 år siden de første kvinnelige, polske innvandrerne kom til landet og dette skulle markeres. Kurszelnicka samlet historier fra 12 polske kvinner og kledde dem opp i datidens antrekk.

Polsk festival i Oslo

Samtidig som det polske jubileet i Danmark gikk av stabelen, begynte Zaneta Kruszelnicka på  årets store septemberbegivenhet i Oslo: den fem dager lange polske festivalen Wedo.

Kruszelnicka var kurator og prosjektleder og det kostet sitt av svette, blod og tårer. Iallfall det første, siden Kruszelnicka tilbrakte hele den hete fjorårssommeren på et kontor hos Transcultural Arts Production. Der forberedte hun workshops, danseforestillinger, filmfremvisninger, mathappenings og mye mye mer. Drivkraften var å vise frem polsk kunst og kultur og å arrangere en møteplass for polske innvandrere og andre i hovedstaden.

– Vi er en stor ressurs

Contemporary Polish Arts & Culture Festival ble vellykket.

– Folk tror at alle fra Polen som jobber i Norge er håndverkere. Polakkene er den største innvandrergruppen i Norge, og visst er det mange som jobber i byggebransjen. Men også mange polske innvandrere er høyt utdannet, kunstneriske og kreative. Den polske befolkningen har så mye å by på, vi er en stor ressurs, sier Zaneta Kruszelnicka med overbevisning.

Og festivalen? Den skal arrangeres neste år også!