Eksil-somalisk rapper åpner fotball-VM

Canadisk-somalieren og popstjernen K´naan har lenge vært kontroversiell på grunn av sin støtte til piratene som kaprer handelsskip på somalisk farvann og ute i Aden-bukta. – For meg er de en grensevaktstyrke som forsvarer Somalias kyst og som trengs når vi ikke har regulære styrker eller en fungerende regjering til å forsvare våre interesser, skrev han nylig i en kronikk.
Foto: David Shankbone
Flere artister aktuelle for årets Oslo World Music Festival åpner tidenes første sluttspill på afrikansk jord.
0Shares

Fredag klokken 16.00 sparkes fotball-VM i gang. I kveld skal TV2 vise VM-åpningskonserten live fra Johannesburg.

Flere av artistene som skal spille under konserten skal også delta i høstens utgave av Oslo World Music Festival, som går av stabelen 5. november. Blant annet får vi se ørkenbluesbandet Tinariwen, rockerne BLK JKS fra Sør-Afrika, bluesekteparet Amadou & Mariam fra Mali og den eksil-somaliske hip-hop’eren K’naan. Sistnevnte står bak Coca-Colas VM-sang, Wavin’ Flag.

K’naan ble født i Mogadishu, og fant interessen for hiphop gjennom plater han fikk tilsendt fra faren i New York. Som 14-åring flyktet han til Nord-Amerika, og er i dag bosatt i Toronto. Tekstene handler i stor grad om Somalia og hans egen tøffe oppvekst. K´naans album “Troubadour”, utgitt i 2008 ble hans store gjennombrudd.

Hett og kontroversiell navn

Informasjonssjef for Oslo World Music Festival, Caroline Hambro, sier seg svært fornøyd med at hele fire av bandene som skal opptre under åpningen av Fotball-VM i Johannesburg har vært på Oslo World Music Festival de to siste årene: både Amadou & Mariam (Sentrum Scene, 2008), BLK JKS (Blå, 2009) og Tinariwen (Cosmopolite 2009) trakk fulle hus. I år kommer altså K´naan til festivalen.

– Vi synes det er spesielt gøy å få K´naan til Oslo i høst nå som han har fått et stort kommersielt gjennombrudd. Første gang han var i Norge var under Oslo World Music Festival i 2006 da han varmet opp for Timbuktu. Vi ser fram til å ha ham tilbake som et av toppnavnene til årets festival, sier Hambro.

Hun legger til at valget av K’naan som offisiell Coca-Cola-sanger er utradisjonell.

– K’naan har sterke politiske meninger. Da han opptrådte under FNs 50-årsjubileum i 1999, kritiserte han FNs håndtering av Mogadishu-konflikten fra scenen og har nylig skapt kontrovers ved å forsvare sjørøveriet i Aden-bukta. 13 år gammel flyktet han fra Somalia, angivelig med det siste flyet som fikk forlate landet, da krigen for alvor brøt ut. Familien flyttet til den somaliske delen av Toronto der K´naan lærte seg engelsk gjennom å høre på artister som Rakim, Nas og Gangstarr, og ved å senere ha de som forbilde for egne tekster om Somalia og det å være somalier i Vesten.

Hambro sier til utrop.no at hun ser frem til konserten i høst.

– I de to siste årene har K´naan blant annet samarbeidet med store navn som Nelly Furtado, Mary J. Blidge og Snoop Dogg. For oss er dette en av høydepunktene i årets festival.