Sterke reaksjoner på pris til Lily Bandehy

Under Født Fri sin toårs jubileum ble det delt ut en pris til Lily Bandehy. På bildet ser vi Shabana Rehman Gaarder, Lily Bandehy og hennes sønn Tooji Sakutan.
Organisasjonen Født Fri, ledet av Shabana Rehman Gaarder, ga pris til Lily Bandehy. Utdelingen skaper kraftige reaksjoner.

I sin begrunnelse trakk Shabana Rehman fram alle samfunnsdebattene Bandehy startet og deltatt i, de sterke og følsomme romanene Lily har skrevet, og at hun har turt å kalle seg ex-muslim, trass i blasfemilov og trussel om dødsstraff for å konvertere i opprinnelseslandet.

Prisen ble delt ut i forbindelse med Født Fri sin toårsmarkering siden etablering av organisasjonen.

Ap-politiker Jan Bøhler var blant deltakerne som hyllet Bandehy.

I sin takketale sa Bandehy at alt hun sier og skriver, samme hvor kritisk det er, gjør hun ut ifra kjærlighet til hvert enkelt menneske.

Sammenliknet nikab med Ku Klux Klan-drakt

– Bandehy er en som stadig advarer mot islam. Hun skiller ikke mellom islam og islamisme og fundamentalisme slik det praktiseres i Iran. Hun er en som sammenligner nikab med Ku Klux Klan-drakt, sier Tony Burner som er SV-politiker og samfunnsdebattant.

– I et intervju med Resett er hun helt ærlig på at islam ikke har noe i Vesten å gjøre. Slike ytringer mener jeg bidrar til å gjøre hverdagen for muslimer vanskeligere i Norge, ikke lettere, påpeker Burner.

Også Linda Noor i Minotenk er svært kritisk til prisen.

– Vi kan ikke svartmale en hel verdensreligion og se islamister overalt, vi kan ikke fornekte islams enorme mangfold og skape frykt og hat mot en hel gruppe mennesker. Lily Bandehy skal selvfølgelig få si og skrive hva hun vil, noe jeg alltid vil forsvare hennes rett til å gjøre, men er det hun skriver verdt priser i frihetens navn? Det har jeg litt vanskelig for å forstå, skriver Noor i en Facebook-status.

En annen samfunnsdebattant, Axel Fjeld karakteriserer prisutdeling slik:

– Født Fri har gitt pris til en kjent rasist. Det er rimelig sært å tildele en pris til en person som blogger om hvordan det ikke finnes rasisme i Norge og har illustrert bloggposten med en dypt rasistisk karikatur av muslimer. Dette er noe som farger alle hennes andre utspill om islam.

Støttet apetegning

Da Thomas Knarvik publiserte en del sterkt sjikanerende og rasistiske tegninger, skrev Bandehy et innlegg med tittelen “Takk til Knarvik”. En av tegningene illustrerte sønnen til NRK-journalist Haddy N’jie som apekatt. Anledningen var en dom ved Oslo tingrett der en som hetset N’jie ble dømt.

SV-politiker i Oslo Assad Nasir støtter Burner og sier følgende til Utrop:

– Født fri må gi pris til hvem de vil, men det er jo litt hvilke signaler man sender når man gir en pris til noen som så ofte bidrar til å polarisere debatten, fremstiller muslimer og innvandrere etter min mening altfor generalisert med negativt fortegn.

Gaarder forsvarer prisen

– I fjor fikk en fantastisk troende muslimsk bestemor Azra Gilani prisen. Hun samarbeider tett med Født Fri. I år fikk ateist bestemor Lily Bandehy prisen, sier Gaarder til Utrop.

Hun viser til at Født Fri er en møteplass for både troende og ikke troende.

– For mange polarisende krefter er dette vanskelig å svelge. Men Lily har fått prisen basert på sitt forfatterskap. Sine fire bokutgivelser. I tillegg har hun skrevet et glitrende teaterstykke som publiseres til neste år. Folk er uenige når vi støtter troende og de er uenige når vi støtter ikke-troende. Vi støtter alle som bekjemper vold og individets frihet, sier hun.