Norsk-argentinsk festivalsjef slås til ridder

Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen får fransk ridderorden for sitt kulturelle bidrag.
Foto: Claudio Castello
Mangeårig sjef for festivalen Oslo World, Alexandra Archetti Stølen, er utnevnt til ridder av Den franske orden for kunst og litteratur.
126Shares

NRK Nyheter, som har omtalt saken, viser til følgende begrunnelse:

– Med sin internasjonale status i musikkverdenen og brede kunnskap om musikk har hun gitt både etablerte og mindre kjente franske og franskspråklige artister en fremtredende rolle i Oslo World Festivals programmer.

Overfor Utrop sier festivalsjefen at hun ble overrasket da hun fikk tilsendt brevet med tildelingen.

Slik ser ordenen som tildeles festivalsjef Archetti Stølen ut.
Foto : Wikimedia Commons

– Jeg måtte først google for å se hva dette egentlig handlet om, og så kunne jeg ikke føle annet enn veldig beæret.

Franskspråklige artister

I de årene norsk-argentineren har vært festivalsjef har mange franskspråklige artister vært en del av Oslo World-programmet, blant annet store navn på verdensmusikkscenen som Natacha Atlas og Rokia Traoré.

– Vil du og Oslo World-festivalen øke samarbeidet med franske og franskspråklige festivaler etter tildelingen?

– Jeg ser ikke det som en nødvendig forutsetning. Festivalen ser det som naturlig å inkludere artister fra frankofonien (jour. anm. den franskspråklige verden), og vi gjør det i tilstrekkelig god nok grad. Vi kommer nok ikke til å endre så mye på innholdet, sier festivalsjefen.

FAKTA

Ordre des Arts et des Lettres

Ordenen Chevalier des Arts et des Lettres har vært tildelt av det franske kulturdepartementet og Frankrikes kulturminister siden 1957. Ordenen er inndelt i tre grader: kommandør, offiser og ridder.

Ordenstegnet for Ordenen for kunst og litteratur består av et grønnemaljert kors med åtte doble armer med kuler på spissene, forbundet ved arabesker. Midtmedaljongen består av de sammenflettede bokstavene A og L. For kommandører og offiserer er ordenstegnet i gull, for riddere i sølv.

Innstillinger om tildeling behandles av et ordensråd, som består av tolv representanter fra kulturdepartementet, en fra hver av departementets hovedområder tilsvarende kultursektorer, en representant for Æreslegionens kanselli og tolv framtredende forfattere og kunstnere.

(Kilde: Norsk Wikipedia)