“Et lite stykke Thailand”

I dokumentearserien "et lite stykke Thailand" får vi bli kjent med Thainorske ektepar som har funnet lykken.

 

Det blir stadig flere thai-norske par i Norge. Vestlandsbygda Tresfjord kalles «Thaifjord» fordi mange av ungkarene her har funnet seg koner fra Thailand. Men myten om ”thaidamene” som fattige barjenter som har funnet seg en håpløs norsk ungkar sitter dypt. Mange tviler på at det virkelig kan bli ekte kjærlighet av sånt.

Jeg befinner meg i Wergelandssalen på Litteraturhuset, og en buddistisk munk velsigner sesong to av dokumentarserien «Et lite stykke Thailand». Skofteland Film og TVNorge er stolte av serien.

Det skal ha begynt med en trend blant sjømenn som utviklet seg videre. Tv-serien gir oss innblikk i hverdagen til de transnasjonale. Formålet ifølge Thale Skeidsvoll er å avmystifisere og vise ekte kjærlighet mellom parene.

Det blir stadig flere thai-norske par i Norge. Vestlandsbygda Tresfjord kalles «Thaifjord» på folkemunne fordi mange av ungkarene her har funnet seg koner fra Thailand. Men myten om at ”thaidamene” er fattige barjenter som har funnet seg en håpløs norsk ungkar sitter dypt. Mange betviler at det virkelig kan bli ekte kjærlighet av sånt. Eller?
Foto : Samer Shoroukh

Det er irriterende, men jeg kan forstå folks fordommer også.

Sterke kvinner
Noen av parene er helt unge, andre er eldre. Serien går tett innpå, og viser hverdagen deres. Det er ressurssterke kvinner i alle aldre, besluttsomme kvinner som har tatt bevisste valg. Nantaya og Lars Johan er det eldste paret. Nantaya har allerede tilbrakt flere år i Tresfjord. Hennes drøm var å lage en buddhisttempel for de thailandske kvinnene i Tresfjord. Lars Johan sier at Nantaya er en bydame med masse kunnskap han selv ikke har, og kaller henne «dannet».

Skofteland Film og TVNorge er stolte over å presentere Sesong 2 av den hjertevarme og tankevekkende dokumentarserien ET LITE STYKKE THAILAND.
Foto : Samer Shoroukh

Serien viser kjærlighet og hverdagsliv enhver kan gjenkjenne seg i.

I serien får vi vite hva både thaikvinnene og de norske karene tenker om seg selv og sine valg i livet. Dette er en unik dokumentarserie som tar tak i fordommene vi alle kan kjenne på.
Foto : Samer Shoroukh

Finne kjærligheten
Transnasjonale ekteskap øker for tiden. Stadig flere thailandske kvinner anbefaler venninner og kusiner til norske menn på jakt etter livsledsager. Det er i all hovedsak menn som velger å importere en ektefelle.

Geir og Mon er et annet par i serien. De liker ikke fordommene mot deres ekteskap. Geir møtte Mon på et massasjested i Thailand i 2008. De ble kjent som venner, og kjemien klaffet.

– Det er irriterende, men jeg kan forstå folks fordommer også, sier Geir.

Tre år senere er de er gift og har et lite barn sammen. Geir mener han og Mon ”synger samme tone”, og kommuniserer perfekt. Han føler også at Mon gir mye av seg selv, og han ønsker og gjøre alt han kan for henne.

Geir opplevde at folk sluttet å snakke til ham, og han mistet noen venner, men han forteller at det absolutt var verdt det.

TVNorge har laget en serie som gir seerne nær innsikt i parenes hverdag. Parene er nøye plukket ut og skal vise mangfoldet blant thai-norske ekteskap.

Felles for parene er at de har overkommet kulturelle forskjeller og viser god utvikling med hensyn til integrering. TVNorge har klart å lage en idyllisk dokumentarserie som allerede har vunnet folkets hjerter og Gullruten for beste dokusåpe i 2008. Serien lykkes i å formidle sitt budskap: Kvinnene som kommer fra Thailand er ikke ofre – dette er flotte mennesker som har funnet lykken.

Jeg savner dog den kritiske biten.

Men uansett er det ingen tvil om at TVNorge har vist sjarmerende par på tv.