Norsk minoritetskvinne fikk årets bokhandlerpris

Forfatter Lisa Aisato fikk Bokhandlerprisen 2019.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) delte ut prisen på et arrangement på Litteraturhuset i Oslo tirsdag.

Lisa Aisato debuterte som forfatter i 2008 og har skrevet og illustrert seks egne barnebøker. Hun er også en av landets mest ettertraktede illustratører og har blant annet illustrert bøker for Tor Åge Bringsværd, Klaus Hagerup, Maja Lunde, Linn Skåber og boken «Snart sover du» skrevet av søsteren Haddy Njie.

– Det føles veldig godt. Jeg ble ekstremt overrasket da jeg fikk beskjeden, for jeg konkurrerte mot noen av de beste forfatterne i Norge. Så jeg ble veldig overrasket og veldig glad da jeg vant, sier Aisato til NRK.

Lisa Aisato har norsk mor og gambisk far, og er oppvokst i Norge. Hun bor og arbeider på Skjærhalden i Hvaler kommune. Hun er søsteren til Haddy Njie og klesdesigneren Jankeh Njie Jamanca. Hun bor og arbeider på Skjærhalden i Hvaler. Hennes bøker er oversatt til over 30 språk, og i 2015 ble hun kåret til en av de ti beste forfatterne under 35 år av Morgenbladet.

Boken «Livet – illustrert» har allerede nådd et opplag på 70.000. Den består av en samling illustrasjoner, både gamle og nye. Aisato har selv sagt at meningen opprinnelig var å sette sammen en bok med hennes beste tegninger, men at den endte opp som en bok med illustrasjoner rundt livets milepæler gjennom barndom, ungdom, voksenliv og alderdom.

– Jeg har forsøkt å være ærlig og ta utgangspunkt i mitt eget liv. Og så tror jeg mange kjenner seg igjen situasjonene i boka og det jeg forteller om.

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Etter et opphold på tolv år ble tradisjonen gjenopprettet i 1981. Prisvinnerne får en bronsestatuett utført av billedhugger Nils Aas.