Fra Beograd, via Oslo til Las Vegas

Selvsikre og flerkulturelle: Osman Ahmet (til høyre) og Damir Ahmetovic fra bandet Multiethnic Attraction underholdt de fremmøtte på nattklubben Revolver i Oslo nylig

Bandet Multiethnic Attraction har nylig vært på Oslo-besøk hvor de har holdt tre konserter rundt omkring på hovedstadens mer alternative klubber. I snart sju år har de holdt på, drevet fram av drømmen om en gang å gjøre som Elvis og spille for et stort publikum i Las Vegas.
Utrop traff den svært avslappede duoen foran deres siste Norgeskonsert på rockebaren Revolver i Oslo. Frontmann, vokalist og trommis Osman Ahmet forklarer bandnavnet med et sveip gjennom familiehistorien sin.
– Min far kom som mange andre utvekslingsstudenter fra Afrika til Titos Jugoslavia med håp om å få en god medisinutdannelse som han kunne bruke i hjemlandet. Som mange andre fikk han ikke bare et diplom, han fant også kjærligheten, og han ble værende sammen med kvinnen som skulle bli min mor. Så på en måte kan jeg si at jeg har både det afrikanske og balkanske i blodet, og uttrykker det gjennom kunsten.
Store forventninger

I hjemlandet blir Multiethnic Attraction regnet som et av de aller beste unge rockebandene, og forventingene er høye til en duo som kalles for lederne i den nye serbiske rockebølgen. Ahmet tar det hele med knusende ro.
– Jeg liker ikke å snakke eller spekulere i folks eller anmeldernes forventninger. For oss er energien vi greier å skape i interaksjon med publikum det aller viktigste.

Kunstnerisk integritet

Lovprisningen til tross; hverdagen som musiker i et land som har vært igjennom borgerkrig og ennå preges av ustabilitet, er ingen dans på roser.

– Livet som artist er tøft, særlig hvis man ikke har en grei inntekt ved siden av. En må være innstilt på å kjempe hardt for å nå sine mål. Og derfor er det ekstra stor motivasjon å se at det finnes faktisk folk som trer støttende til, liker det du lager og ikke bryr seg om hudfarge.

Inspirasjonen kan vi like godt hente fra en gammel Cream-plate som fra afrikanske rytmer.

– Kunst og musikk i det tidligere Jugoslavia har ofte blitt brukt til politiske formål. Har dere et bevisst budskap?
– Hvis vi i det hele tatt har et budskap til folk er at de skal være seg selv og virkelig stå for det de mener rent kunstnerisk. Rett og slett at man skal lage musikk med ærlighet og integritet, sier bassist Ahmetovic.
Sjokkerende
 
– Hvilken stil karakteriserer Multiethnic Attraction?
– Vi står for samtidsrock, progressivitet og blanding. Inspirasjonen kan vi like godt hente fra en gammel Cream-plate som fra afrikanske rytmer. Kunstnerisk blir vi beriket av å ha såpass forskjellige bakgrunner, fastslår Ahmet.
En annen side undertegnede ikke fikk beskrevet, men fikk sett mere enn godt nok av under konserten var Multiethnic Attractions vanvittige sceneshow. Bassist Ahmetovic spilte til fingrene nærmest gled av, og vokalist Osman både skrek og lo på en djevelsk måte før han på et visst punkt under forestillingen greide å ødelegge både trommesett og mikrofon.
Seriøs satsing
 
For bandet er musikksatsingen likevel langt mer blodig alvor enn uskyldig moro.
– Alt handler om å kunne prestere bedre fra konsert til konsert og gi 100 prosent. Veldig ofte handler det om omgivelsene rundt. I kveld har vi blitt inspirerte av vakre, sjarmerende og vintermørke Oslo. Spiller vi i Afrika, så lar vi det afrikanske prege oss.
– Og hvis dere skulle havne i Las Vegas?
– Jeg håper på vegne av oss selv at det vil engang skje og at millionene står og venter på oss, sier Ahmet med det selvsikreste smilet vi har sett på lenge.