Lag sør-afrikansk boerewors

 
Foto: Andy Roberts
Boerewors (fra afrikaans "bondepølse") er en populær og lettlaget matrett med sin opprinnelse i nederlandsk kjøkken og som ble introdusert av de nederlandsk- og flamskspråklige kolonistene som kom til Sør-Afrika på 16- og 1700-tallet.
Boerewors finnes i mange forskjellige varianter, inkludert spesialiteter som hvitløk wors, kameeldoring (av kamelkjøtt), karoowors (pølse fra Karoo-regionen), og spekwors (laget med ekstra fett svinekjøtt). Alle variantene er kraftfullt smaksatt med koriander og eddik. Tradisjonell boerewors er vanligvis formet som en spiral og blir ofte servert med pap, tradisjonell sørafrikansk grøtris. Grillingen foregår vanligvis på tradisjonelt sør-afrikansk vis over en braai, men den kan også tilberedes over en elektrisk grill, eller stekes i stekepanne. 
Særlig blant utflyttede sør-afrikanere i land som Australia, Storbritannia, USA og Irland har retten en viktig sosial og nostalgisk funksjon

Ingredienser: 
Grunningrediensene er kjøttdeig/karbonadedeig, samt kjøttdeig av svin og/eller lamb. Noen oppskrifter inneholder også bacon. Kjøttet smaksettes med en halv kopp rødvinseddik, hvitløk, fire spiseskjeer Worcestershiresaus, to spiseskjeer salt, en teskje kvernet pepper, to spiseskjeer malt koriander, halv teskje fersk revet muskat, halv teskje malt tørket timian, halv teskje malt allehånde og en halv teskje malt nellik 
 
Tilberedning:
Skjær bacon i biter ikke større enn en tomme. Skjær kjøtt og flesk i en til en og en halv tommers terninger. Bland det godt med alle de andre ingrediensene. Mos kjøttet og bland alt. Nedkjøl i 24 timer før bruk. Boerewors kan oppbevares i fryseren i opptil tre måneder.