– Overraskende mange felles temaer i indisk dans og norsk svart metal

Headbanging møter indisk mytologi

Kontrastfylt, men lærerikt: nesten to meter høye Jarle Kvåle fra svart metal-bandet Vreid og den spinkle klassisk indiske danseren Rukmini Chatterjee har gått sammen om prosjektet Questionings
Foto: Claudio Castello
Klassisk indisk dans og norsk black metal på samme scene? Møt to artister som fant hverandre, tross helt ulike bakgrunner og stilarter.

Gjennom det artistiske samarbeidet Questionings håper den klassisk indiske danseren Rukmini Chatterjee og den Sogndal-baserte svart metal-bandet Vreid å finne ut av hverandres likheter og forskjeller. Fem forestillinger skal avholdes i India våren 2012, mens to går av stabelen på Operaen til sommeren.

– Bandet vårt har eksistert siden 2004, vi har gitt ut plater og reist land og strand rundt. Nå går vi inn i noe som er det mest spennende prosjektet vi har gjort på lenge, sier Vreid-bassist Jarle Kvåle.

Det høres utrolig ut at de to har funnet hverandre, men det har de altså. Rukmini Chatterjee er utdannet danser og koreograf og har spesialisert seg innen klassisk indisk dans, som har lange historiske røtter og ofte et dypt spirituelt og mytologisk innhold. Når Utrop spør om hva som appellerer ved et vaskekte norsk svart metal-band, svarer hun slik:

Finesse: Rukmini Chatterjee (t.h) slik man er vant til å se henne i et typisk klassisk dansenummer.
Foto : Interkultur/Drammen Kommune

Energien og råskapen i svart metal inspirerer og fascinerer meg.

– Questionings handler om bringe artister med helt ulik bakgrunn og helt forskjellige erfaringer sammen. Målet er å se hvordan stilarter kan blandes sammen i en kunst- og underholdningsverden som i stadig grad er del av den globale landsbyen, fastholder Chatterjee.

Råskap: Sogndølingene Vreid har eksistert i fire år som black-metal band. Nå blir de historiske som det første metall-bandet til å spille på Operaen.
Foto : flickr.com

Svart metal på indisk

Chatterjee hevder det finnes flere likheter mellom de to sjangerne enn det man skulle tro.

– Energien, tekstene og råskapen i svart metal inspirerer og fascinerer meg. Jeg finner veldig mye av dette i bevegelsene når jeg danser klassisk indisk. Våre opptredener sammen vil handle om intensitet; i min dans og i Vreids tekster. Selv om de kunstformene er forskjellige, er det ikke umulig å lage et godt produkt sammen, mener hun.

Kvåler er også overrasket hvor mange kunstneriske likheter det finnes mellom de to sjangrene.

– Ideene er veldig mye de samme, spesielt når det gjelder historiske beretninger om skapelse og ødeleggelse, og hvordan det har påvirket kunsten og samfunnet slik det er i dag. I svart metal er dette helt sentrale tema. 

Nyskapende

Hvordan tror du norske og indiske konsertgjengere og metallfans vil reagere på konseptet?

– Jeg tror de vil se på det som nyskapende. Jeg håper folk vil være åpne for nye inntrykk.

Sogningene blir ihvertfall historiske som det første metal-bandet til å spille på Operaen. 

– Selvsagt ser vi på det som en stor ære. Men samtidig tror jeg det handler mer om at Operaen som institusjon er et åpent kulturhus.

Ser du selv dette som en inngangsport til det store indiske rockemarkedet?

– For å si det slik: metal handler om å tørre nye ting, utforske ukjent mark og være grensesprengende. Vi hadde ikke gått inn i dette samarbeidet uten metall-ånden. Samtidig er det jo fristende å vite at det finnes flere millioner potensielle nye fans på andre kontinenter.

Handler om møteplasser

For de to er samarbeidsvilkårene krystallklare: Questionings skal ikke handle om å fusjonere stiler, men om å møtes som likeverdige kunstnere.

– Jeg tror ikke at fusion eller lignende sjangre er rette vei å gå her. Vi skal lære av hverandre, men hele tiden beholde vårt særpreg. For det er både forskjellene og likhetene det skal handle, sier Chatterjee.

Som underveis også har lært seg å headbange.

FAKTA

Rukmini Chatterjee: Utdannet danser og koreograf med særkompetanse innenfor klassisk indisk dans. Født i en bengalsk familie, og har bodd i både Mumbai og Gujarat, hvor hun holdt sin første oppvisning som 13-åring. Flyttet til Frankrike i 1990, hvor hun fortsatt bor. Chatterjee regnes av mange som en artist innenfor world-sjangeren, siden hun ofte kombinerer klassisk indisk med vestlige uttrykksformer. Chatterjee har opptrådt tre ganger tidligere i Norge: i Bergen, Oslo og Drammen under ulike festivaler og arrangementer.

Vreid: Et norsk black metal-band. Navnet kommer fra gammelnorsk for vrede/sinne. Flesteparten av medlemmene i Vreid er tidligere medlemmer av det nedlagte bandet Windir etter at frontmannen for Windir, Valfar, frøs i hjel en vinternatt i Sogndal. I tekstene sine fokuserer Vreid på den kalde krigen og jernteppet. Bandet synger på engelsk og sogndalsdialekt.

Questionings: Forestilling basert på de forskjellige motsetningene av eksistensen i vår verden. Ideen og regien av forestillingen er av Rukmini Chatterjee, og det kunstneriske samarbeidet gjennomføres med det norske svart metal-bandet Vreid. Verdenspremieren vil være på Kamani auditorium i Delhi (India) 26. mars neste år.