Ukrainsk åpning for Oslo World Music

Ukrainsk fyrverkeri: DakhaBrakha får æren av å åpne årets utgave av Oslo World Music Festival.
2. til 6. november går Oslo World Music Festival av stabelen. Årets festival er den 18. i rekken og den siste i regi av Rikskonsertene.

I 1994 ble den aller første festivalen åpnet under navnet Verden i Norden, av daværende kulturminister Åse Kleveland. Nå åpner Kleveland igjen festivalen, denne gang som direktør for moderskipet Rikskonsertene. Hun har slik fulgt festivalen i hele dens levetid.

– Oslo World Music Festival har gjennom 18 år i Rikskonsertene vokst seg kraftfull og sterk, og har i dag en kvalitet og posisjon som gjør den til en av de viktigste festivalene i verden, innen sin sjanger. Det er med vemod og stolthet Rikskonsertene nå klipper fortøyningen til Oslo World Music, og ønsker lykke til på ferden, sier Kleveland i en pressemelding på rikskonsertene.no.

Lysshow og artistmangfold

I år kan festivalgåere velge mellom chilensk rap (Ana Tijoux), vestafrikansk soul (Nneka), og palestinsk poesi (Rim Banna). I tillegg kommer den tyrkiske superstjernen Sezen Aksu til Oslo for første gang, og hun får selskap av den spanske gitarvirtuosoen Paco de Lucia

Årets åpningskonsert er ukranisk, heter ”Dreams of The Lost Road” og holdes i den nye Mathallen på Vulkan på onsdag.  Fra miljøet rundt DAKH (Senter for samtidskunst i Kiev) kommer gruppen DakhaBrakha med et overveldende show bestående av 3D-laser, videoanimasjoner, dansere, eksperimentelt teater og et musikalsk fyrverkeri.

– Nå gleder jeg meg til å åpne festivalen i et splitter nytt lokale, i hjertet av Oslo, med et helt vanvittig prosjekt fra Ukraina. Årets festival er jo den siste i Rikskonsertenes regi og den vil bli husket som en av de aller beste, det er jeg sikker på, sier festivalsjef Alexandra Archetti Stølen til rikskonsertene.no.