Bunad og hijab: Ble møtt med komplimenter, applauser og slengkyss

– Vårt samfunn gjenspeiles ikke i enkelte menneskers hatefulle ytringer. Vårt samfunn er raust, mangfoldig og fantastisk, uttalte Musavi,
Foto: Privat
– Jeg som forventet hat og fordommer, ble møtt av komplimenter, applauser og slengkyss, sa Rabia Musavi, leder i LIN da hun la ned krans ved Fernanda Nissen statuen.
Majoran Vivekananthan
Latest posts by Majoran Vivekananthan (see all)

Rabia Musavi er leder i LIN og fikk æren av å legge blomster ved Fernanda Nissen som var en kvinnesaksforkjemper og stod fremst i kampen for kvinners stemmerett og likestilling.

– Nå står samfunnet overfor nye utfordringer. Arbeidsledigheten har ikke vært høyere på 75 år. Fattigdom i velferdsstaten er økende, og barnefattigdommen i Norge har tredoblet seg på 20 år. Samfunnet som på Nissens tid var delt mellom borgerskapet og arbeiderne, står fortsatt overfor store klasseforskjeller. Nissens kampsaker om mer likestilling mellom kvinner og menn og fattig og rik, er like aktuelle i dag., sa Musavi i talen.

– I 1964 ankom min grandonkel Norden for første gang. Han kom til landet med ett par sko, en tynn jakke og en koffert. Dette skulle være grunnlaget for vår etablering. Det skulle ta 53 år og tre generasjoner før jeg tok sjansen på å kjøpe meg en festdrakt. For var jeg egentlig norsk nok for en bunad? Ville jeg på grunn av min hijab til festdrakten oppleve motstand og hat? På 17 mai 2017 gikk jeg ut døren med en klump i halsen. Jeg var stolt over festdrakten min, men engstelig, sa hun i talen.

– Jeg som forventet hat og fordommer, ble møtt av komplementer, applauser og slengkyss. Jeg som trodde jeg aldri kunne bli norsk nok tok feil. Vårt samfunn gjenspeiles ikke i enkelte menneskers hatefulle ytringer. Vårt samfunn er raust, mangfoldig og fantastisk. Kvinner som Fernanda Nissen banet vei for oss, og jeg håper flere vil følge hennes fotspor og fortsette kampen for rettferd og likestilling i samfunnet. Vi har kommet langt, men vi er ikke i mål. Gratulerer med dagen!»