Gratulerer med dagen!

Slik feirer minoritetene grunnlovsdagen 17. mai 2020.
378Shares

Tomas Lopez

– Min dag startet veldig tidlig på grunn av at jeg sitter i 17. mai komitéen her i Bodø. Vi startet med flaggappell ved Nordlands sykehuset. Grunnen for valg av sted er at sykepleierutdanningen i Bodø fyller 100 år. Sykepleierne var tiltenkt en spesiell plass i borgertoget, som dessverre ble avlyst på grunn av koronasituasjon. Samtidig ble det ekstra viktig og spesielt å hedre sykepleierne i år.

– Etter det la vi ned blomster ved kongestatuen i Bodø og etterpå bekransning av de falnes minnestein ved Bodøs domkirken. Høydepunkter senere på dagen er selvfølgelig felles synging av nasjonalsangen kl. 13.00 og deretter blå-lystog. Selvfølgelig skal jeg spise en del is og se på NRK sendingen. Bodø er heldig å endelig ha fått sol og blå himmel etter to uker med mest snøvær, det setter Bødøværinger stor pris på inkludert med.

Rabia Musavi

– Dagen min startet med kransenedleggelse, før jeg snart skal avgårde til vennetreff på lekeplassen i nabolaget vårt. Dette følges av allsang kl 13:00, som etter det følges av forberedelser til fasteåpning i kveld. Det blir et festmåltid (fasten avsluttes ved solnedgang i ramadan red.anm), 17 mai-verdig med minipavlova som dessert.

Sulaksana Sivapatham 

– Det ble virkelig en annerledes 17. mai feiring i 2020. Slik tradisjonen er hjemme startet dagen med korpsmusikk som vi kunne høre fra balkongen, mens det var flaggheising ved Bakås skole. 17. mai-frokosten hadde vi med barna og familien til min søster.

– Deretter var vi ut en tur rundt sameiet og tok noen bilder med bunadskledde barn. Ettermiddagen skal tilbringer hos venner som lager litt annerledes mat siden det ikke ble pølser og is i byen. 17.mai er barnas dag og det er flott at barn ikke merker hvor annerledes det er, så lenge de får is og kan rope hurra hurra hurra fra balkongen slik kongen roper hvert år.

– Kvinnen som sydde og broderte fikk se meg i bunaden og var stolt over at jeg ville låne, mens jeg tenkte at jeg er heldig som fikk lov til å låne en bunad med så mye historie.

Koubang Mben

– I dag feirer jeg på et tak i byen med kollegaer. – Jobbet lenge med kaken. Jeg var oppe hele natten og bakte 17. mai-kake. 13 timers arbeid ga avkastning. Jeg fikk god hjelp av en gode kollega.

Sju år gamle Krithick fra Skåredalen skole

Han gir Krithick  Norges historie på 50 sekunder. Skal du se én video i dag, se denne videoen fra TV Haugaland:

Gülay Kutal

Gülay Kutal født i Tyrkia er en norsk politiker (SV), informatiker og oversetter. Hun brukte tyrkisk nasjonaldrakt på grunnlovsdagen i år.

– Jeg har på morgenen sett på bekransningene på Facebook som Oslo Kommune sendte direkte. Jeg ble veldig stolt og rørt av å se og høre flotte taler fra Oslos folk med en bred og mangfoldig bakgrunn!

– Jeg og mannen min en god frokost som bestod av en blanding av frokost tradisjoner fra hjemlandet og Norge: feta ost, oliven, eggerøre og leverpostei!

– Vi pyntet hagen med norsk flagg. Og danset tyrkisk folkedans av glede under sola – glad for å fortsatt leve og for å fortsatt ha noe å leve for: kjærlighet, trygghet, natur, rettferdighet, frihet, demokrati og solidaritet.

– De verdiene som 17. mai og vårt samfunn er tuftet på! Vi skal synge «Ja, vi elsker» kl. 13 og høre på digital festkonsert kl. 15.30 – mens vi griller pølser og koser oss.

Nasim Rizvi

– Dagen vår begynner alltid med at barna henger opp flagget ute. Barna går i tog, og deretter møtes familien og kjente på torget i Drammen. I år blir det helt annerledes, bortsett fra at barna har hengt opp flagget, har vi i år sittet foran tven alle sammen og sett på det digitale-toget, alle skolene i Drammen er filmet, og det har vært sending fra i dag tidlig.

– Barna sang faktisk sanger mens de så på, og det ble litt 17.mai stemning allikevel, bare på en annen måte. Det er veldig fint å se at alle faktisk har samarbeidet og klart å skape en vakker markering av dagen til hele Norge, tross koronasituasjonen. Senere ikveld får jeg besøk av familien til søsteten min og pappaen min. Vi skal spise god mat sammen, og 17. mai kaker, og ha noen leker ute i hagen. Slik feirer vi år.

Havva Ince

– I år ble 17. mai  feiret med frokost med familien. Takket være korpset til datteren min fikk vi oppleve 17. mai stemning i år til tross for koronasituasjonen. Kopset har gått i tog i nesten fire timer rundt mange nabolag for å gi 17. mai-stemning til alle de som er i hjemmet.

Kultur – og likestillingsminister Abid Raja (V) holder barnas tale på nasjonaldagen.

 

Hvordan feiret du grunnlovsdagen? Send oss dine bilder / video til [email protected]