Koronapreget St. Hansfeiring på Hvervenbukta

Folkedansegruppen Gabija vartet opp med litauisk kultur under gårsdagens korona-pregede feiring av St. Hans.
Foto: Claudio Castello
Opptil 200 mennesker møtte på Hvervenbukta, hvor folk koste seg med kulturinnslag i sommervarmen.
481Shares

Urban raggae fra østkanten, polske jazztoner, et ungdomsensemble og litauisk folkedans krydret gårsdagens feiring av St. Hans på Hvervenbukta. Feiringen er sponset gjennom midler fra Enhet for mangfold og integrering (EMI) og OXLO Oslo Extra Large.

Årets feiring bar preg av korona-pandemien. Konferansier Edith von Stylo laget spesielt tilpassede korona-dekorasjoner på scenen, og fikk forhandlet frem en kortvarig bål på stranden.

– I år var Brann- og redningsetaten ekstra snille og ga oss dispensasjon slik vi kunne ha et “koronanedskalert” Sankthansbål, sier hun til Utrop.

Stor minoritetsgruppe

Litauens ambassadør i Norge, Jonas Paslauskas, sto for åpningen av arrangementet, mens folkedansegruppen Gabija underholdt med tradisjonell folkemusikk.

– I likhet med Norge har vi også i Litauen sterke tradisjoner for feiring av St. Hans. I Litauen kaller vi det Kupolė, og feirer også med bål, mat og tradisjonelle danser, sa ambassadøren til Utrop, som for anledningen prøvde ut en midsommerkrans.

I Norge er det vekselvis mellom 50.000 og 100.000 litauiske borgere, hvor mange kommer på korte jobboppdrag. blant annet i byggebransjen.

– Jeg kaller dette for Norges største “innvandringshemmelighet”, at vi litauere faktisk i visse perioder er den nest største innvandrergruppen etter polakkene. Vi gjør oss kanskje ikke så stort bemerket, men vi er her. Hele Norge bygges av polakker og litauere, sa ambassadøren til Utrop.

Bilder tatt av Utrops utsendte medarbeider på plass.

Fremmøtte holdt sosial distanse.
Foto : Claudio Castello
Lokalbandet The Ensemble tolket den polske filmmusikeren Krzysztof Komeda.
Foto : Claudio Castello
Litauens ambassadør i Norge, Jonas Paslauskas, åpnet arrangementet.
Foto : Claudio Castello
Konferansier Edith Stylo var storfornøyd med dispensasjon fra Brann- og redningsetaten, slik at tradisjonen med St. Hansbål kunne bevares.
Foto : Claudio Castello
Solist Magda Adamek sang jazztoner på polsk.
Foto : Claudio Castello
Reaggeagruppen MtHammed tok turen fra Oslos østkant.
Foto : Claudio Castello
Nedskalert St. Hansbål på stranden fikk avslutte kvelden.
Foto : Claudio Castello