Chilensk bestselger til Norge

 
Foto: bok-forlaget.no
En av Chiles store forfattere, Hernan Rivera Letelier (bildet), er nå oversatt til norsk for første gang.
0Shares

Hans bok El arte de la Resureccion (Kunsten å vekke de døde) har mottatt litterære priser i Spania, Frankrike og Chile, og ble nylig kåret til månedens bok i Tyskland.

– Nå kommer en oversatt versjon til norsk for salg i slutten av mai, melder Stavanger-baserte Bokforlaget i en pressemelding.

“Jesus” og folks hverdag

Kunsten å vekke de døde er basert på historien til, Domingo Zarate Vega, mer kjent som ”Kristus fra Elqui-dalen”. Domingo er gal, handler ut i fra sin egen overbevisning om rettferdighet, og klar til å utnytte folks hykleri der hvor det skulle passe seg.

Vega reiser rundt til gruvelandsbyene på den tørre, ørkenaktige nord-chilenske pampasen med apokalyptiske prekener og merkelige ”mirakler”. Han skaper oppstandelse blant lokalbefolkningen, men de vet også å more seg på hans bekostning. I gruvebyen Providencia finner han den prostituerte Magalena som han ønsker skal være hans disippel og elskerinne. Da det viser seg at Magalener byens eneste prostituerte og som er usedvanlig raus med sin fattige kunder, blir det konflikt med alle mennene i byen, inkludert politimesteren.

Letelier tar for seg utnyttelsen av gruvearbeidere, ensomheten til ørkenfolket, menneskets søken etter kjærlighet og følelsen av håpløshet.  Slik er dagliglivet til menneskene på pampasen i Chile og forholdene, som ofte kan vise seg virker umulige å rømme fra.

Fra hardt liv til god mottakelse

Handlingen i boka reflerkterer mye av Leteliers eget liv. Inntil han fylte elleve bodde han i salpetergruvebyen Algorta. I tenårene tilbrakte Letelier mye av livet i ensomhet, uten et skikkelig familienettverk. Han solgte aviser og jobbet som budbringer for å overleve. En tre år lang reise i Chile, Bolivia, Peru, Ecuador og Argentina som ung mann var det som etterhvert skulle inspirere hans forfatterskap.

Nå har tilværelsen endret seg kraftig og internasjonal presse har latt seg sjarmere. Argentinske El Clarin regner han som den mest anerkjente chilenske forfatteren per dagsdato, ved siden av storheter som Isabel Allende. Også anerkjente Le Magazine Litteraire gir gode skussmål.

– For første gang på mange år kommer det noe nytt og originalt fra latinamerikansk litteratur, fastslår tidsskriftet.

Navn: “Kunsten å vekke de døde”
Forfatter: Hernan Rivera Letelier
Opprinnelig utgivelse: 2010.