Sørindisk på Rosenhoff

Tradisjonell sørindisk idly blir nå servert på Rosenhoff.
De fargerike indiske restaurantene har vist overlevelsesevne i koronatiden. Med foodora, levering med sykkelbud, take-away og streetfood og bordbestillingen via app, viser restauranteierne at bransjen ikke gir opp.
630Shares

Det er en utfordring for nesen å bevege seg i deler av Trondheimsveien på kvelden. Ved Rosenhoff dukker de opp: sushi, pizza, thai, kebab, punjabi – og det nyeste: Chettinad. Her brukes tamarind, svart karve og koriander.

Et av de nyeste tilbudene har sine røtter i Tamil Nadu, sør i India.

Ekteparet Jeevan Patrick og Abirami har et moderne og stort, pent restaurantlokale kun utsmykket med skissen av et kjent tempel på veggen. Her serveres mat inspirert på sørindiske kjøkken. Det betyr flere vegetarretter, sjømat, bruk av både frityr og kullovn, og at den kjente Chicken Tikka gir en annen krydderopplevelse enn den de fleste av oss kjenner.

– Vi åpnet for et og et halvt år siden, sier innehaveren mens musikken fra en gitarist skaper helgestemning.

En region, matkunst, arkitektur

Chettinad er ikke bare en region i distriktet Sivaganga, men navnet på det legendariske kjøkkenet og den storslåtte arkitekturen der chettiarene kommer fra, en sosial kaste kjent som handelsmenn. Innehaverne hevder at dette er Oslos best bevarte hemmelighet: indisk mat med inspirasjon fra Chettinad, Chettinad-menyene omfatter vegetarretter og signaturretter varuval (frityr). Krydderblandingen (masalaen) er laget ved å bruke diverse soltørkede krydder knust i morter.

Kokkene våre er kjent for å være ninjaer på kjøkkenet. Superkreftene våre kommer av at vi finner de beste rådvarene på markedet og forvandler dem til mesterverk på tallerkenen, sier Abirami som er innehaver og kona til Jeevan.

Abirami går rundt og slår av en prat med gjestene, foreløpig på engelsk. Streetfood ligger på tallerkenen. Det er sambal, en berømt rett fra Tamil Nadu, miniriskaker med en skål med linsebasert saus og en skål med kokos-chutney, silt så det nesten minner om en ostemasse.

Allerede her er det på sin plass å advare norske ganer: sørindisk mat er ikke «varm», som den ofte feilaktig oversettes med i menyene. Den er hot, altså sterk. Sterkere enn det nordindiske kjøkkenet. Det sørindisk naan-brødet, Butter Paratha, er også kjent som streetfood både i Malaysia og på Sri Lanka. Her serveres det i strimler, krispy og helt annerledes enn det myke naan-brødet vi er vant med.

Chettinad-sausen til kylling chettinad lages tradisjonelt med chili, korianderfrø, karve og valmuefrø og kalpasi. En blomst eller lav brukt i indisk matlagning, men som også er oppdaget i norsk flora.

Madras kaapi er kanskje ukjent for de fleste, men det er en sør-indisk filterkaffe. Ordet er den sørindiske uttalen av engelsk coffee og har en egen historie fra slutten av 1700-tallet. Fortsatt kjennetegnes Chettinad-kjøkkenet av storfamilietradisjonen med å servere måltid med 20 retter.

Chettiarenes tidsperiode har vært kjent for deres sans for å kombinere vestlig og østlig. De mest velstående chettiarene var bereiste og fremmet handel, landbruk og arkitektur. At man kan observere sør-indiske gjester i lokalet er et tegn på at maten er autentisk. De mest krydderfølsomme bør nok dempe seg fra den typiske «medium strong» til «mild», for sørinderen er «varm».

Fakta om Tamil Nadu:
Delstat i India på sørspissen av den indiske halvøy. Den har et areal på 130 058 km² og en befolkning på 72 millioner, for det meste tamiler. Hovedstaden er Chennai, med 4,3 mill. innbyggere. Andre større byer er: Alandur – 153 800 Ambattur – 341 100 Āmbūr – 109 900 Avadi – 250 100 Dindigul – 200 800
Kilde: Wikipedia