Lager kulturmangfoldig teater i Nepal

 
Foto: Kristin Aafløy Opdan
Norsk musiker, samiske og argentinske skuespillere, og en islandsk regissør. Nå skal hele gjengen til Nepal i november.
0Shares

For tredje gang reiser Det Samiske Nasjonalteateret- Beaivváš til Katmandu International Theatre Festival i Nepal, melder teateret i en pressemelding.

Beaivváš har tidligere gjestet festivalen med forestillingene «Ridnoaivi ja nieguid oaidni» (The Frost Haired and the Dream Seer) i 2009 og «Giddagasas» (Prison) i 2010. I år tar vi med den kritikerroste forestillingen Mu ruoktu lea mu váimmus (Mitt hjem er i mitt hjerte) til Nepal den 28.november.

Festivalen arrangeres av Aarohan Theatre Group som har vært en hovedaktør innen Nepalsk teater gjennom tretti år. Festivalen samler teatergrupper og forestillinger fra hele verden.

– Å bli invitert til festivalen for tredje gang er en ære. Nepalsk publikum etterspør Beaivváš forestillinger, og vi gleder oss veldig til å reise dit igjen, sier teatersjef Haukur J. Gunnarsson ved det samiske nasjonalteateret.

Teater som sosial verktøy

Aarohan Theatre Group ble etablert i 1982, og har som filosofi at en urfolksbasert teaterbevegelse fungerer både som alternativ til det globaliserte konsumorienterte massemediene, og som et viktig verktøy for å styrke marginaliserte grupper og mennesker i det moderne Nepal.

Forestillingen Mitt hjem er i mitt hjerte tar for seg utfordringene knyttet til det å høre til flere steder, sett fra indiansk og samisk perspektiv. Vi ser i dag en økende bevissthet om verdens urbefolkninger og verdien i urgamle kulturer som har levd i pakt med naturen.

Handler om å være menneske

Mitt hjem er i mitt hjerte er en poetisk forestilling om naturen, om det å være menneske og om identitet. Dette uttrykkes gjennom fortelling, argentinsk musikk, joik og dikt. Teksten i forestillingen er av Veronica Salinas med tilleggstekster av Nils Aslak Valkeapää (vinner av Nordisk råds litteraturpris 1991) og Inga Juuso (vinner av Spellemannsprisen 2011 og Årets Folkemusiker 2012).

Produksjonen er et samarbeid mellom Beavváš Sámi Našunálateáhter, Riksteatret, Kultur i Troms og Veronica Salinas.

Medvirkende: Inga Juuso (joiker og skuespiller, Kultur i Troms), Veronica Salinas (skuespiller) og Åsmund Reistad (musiker). Haukur J. Gunnarsson (Beaivváš) står for regi, Tine Thomassen (Riksteatret) er dramaturg og Berit Marit Hætta er kostymedesigner.