Soon-Mi Chung får Kulturrådets ærespris

Får ærespris fra Kulturrådet. Prisen er på 500 000 kr.
Foto: Barratt-Due Instituttet
Ekteparet Soon-Mi Chung og Stephan Barratt-Due blir tildelt Kulturrådets ærespris for 2012.
0Shares

De to har gjort en formidabel innsats for norsk musikkliv, både som musikere og pedagoger. Prisen er på 500 000 og deles ut for en vesentlig innsats i Norsk kulturliv.

Bratsjisten Soon-Mi Chung og fiolinisten Stephan Barratt-Due har vært nyskapende innen sitt felt og har gjort en markant innsats for norsk musikkliv. Deres utøverskap, kunstnerskap og den institusjonsbyggingen de har fått til er en unik kombinasjon. Chung og Barratt-Due har klart å sette opplæringen inn i et stort system, med stor suksess. Æresprisvinnerne har opparbeidet seg et betydelig renommé både nasjonalt og internasjonalt, både som pedagoger og utøvere, sier Kulturrådet i sin begrunnelse.

– Vi er overveldet og lykkelige over en slik heder, og det er spesielt hyggelig at den kommer fra kulturlivet selv, sa de glade prisvinnerne da de fikk beskjeden etter gårsdagens rådsmøte.

Soon-Mi Chung ble født i Seoul, Sør-Korea  i 1952 og er utdannet som bratsjist og fiolinist, med studier ved konservatoriet i Paris, ved Menuhin Music Academy og San Francisco Conservatory. Hun flyttet til Norge i 1980 og debuterte i Oslo i 1982. Både som solist og sammen med sin mann har hun en rekke konserter og kritikerroste platespillinger bak seg.

Stephan Barratt-Due ble født i Oslo i 1956. Han studerte ved Norges Musikkhøgskole, senere i Nederland, USA og Sveits. Han debuterte i 1981 og har som orkesterleder og som solist og sammen med sin kone turnert på flere kontinenter, og har en lang rekke kritikerroste innspillinger bak seg.

Barratt Due musikkinstitutt har historie helt tilbake til 1927 da Stephan Barratt-Dues besteforeldre, pianisten Mary Barratt Due og fiolinisten Henrik Adam Due, stiftet instituttet i familiens private hjem.

Instituttet hadde stor betydning for Oslos musikkliv gjennom etterkrigstiden, noe Stephan Barratt-Due og Soon-Mi Chung kunne bygge på da han tiltrådte som kunstnerisk leder og hun begynte som lærer ved instituttet i 1985. Duoens pedagogiske og ledermessige evner, samt evnen til å samle gode lærerkrefter, har gjort Barratt Due til et av de mest betydningsfulle musikkonservatorier i Europa.

Listen over tidligere elever fra duoens tid ved instituttet som har nådd langt, er lang. Her nevnes bare noen få: Tine Thing Helseth, Henning Kraggerud, Vilde Frang og Catharina Chen.

– Chung og Barratt-Due har gjennom en årrekke raget blant våre fremste musikere, både som solister og i samspill. I tillegg har de gjennom Barratt Due musikkinstitutt ført arven videre til nye generasjoner, noe som har løftet nivået i vårt musikkliv betydelig. Den utrettelige og entusiastiske drivkraften til æresprisvinnerne har også resultert i at et stort antall norske solister og orkestermusikere hevder seg på internasjonalt toppnivå, sier rådsleder Yngve Slettholm i en pressemelding.

Prisen deles ut i desember 2012.