Gjenforeningsband inntar Oslo ikveld

El Gusto består av totalt 40 menn som spiller den sjeldne nord-afrikanske musikksjangeren chaabi.
Foto: Jackie King
Selvstendighetskrigen i Algerie for 50 år siden drev dem fra hverandre. Nå er bandet endelig gjenforent takket være filmskaperen Safinez Bousbia, som i filmen "El Gusto" fant mennene og gjenforente dem etter mange års fravær. Få med deg den sterke historien og konsert med bandet ikveld på Rockefeller.

– Filmen El Gusto tar for seg den historien om et band, bestående av jødiske og muslimske musikere som blir gjenforent etter mange års fravær. Ikke bare er historien unik, musikken som bandet spiller er veldig spesiell. Det er også veldig sjeldent at publikum får muligheten til å få med seg slik musikk, konstaterer festivalsjef Alexandra Archetti Stølen, overfor utrop.no

Sjangeren heter Chaabi, en musikkform som blander spansk-andalusisk musikk med tradisjonelle jødiske og muslimske toner. Stølen opplyser at kveldens program vil bestå av visning av “El Gusto” etterfulgt av konsert med musikerne i filmen.

Filmvisningen vil starte 18.30 mens konserten vil begynne 20.30.

– Dette er en festglad gjeng som spiller sjelden musikk, sier Alexandra Archetti Stølem til Utrop. Her spiller El Gusto-musiker Rachid Berkani med strengeinstrumentet oud.
Foto : Quidam productions

Nesten 50-års fravær

Da selvstendighetskrigen i Algerie i 1962 satte en stopper for musikkorkesteret, ble mennene atskilt fra hverandre.  De setter musikkdrømmen på hylla i flere tiår helt til den kvinnelige filmskaperen, Safinez Bousbia, snubler over historien på en tur til Algerie i 2003. Hun leter opp de ulike musikerne som ikke har sett hverandre på lenge.

Musikerne, som nå er mellom 72 og 98 år, deler alle noe som ikke kan bli ødelagt av tidens tann eller traumene fra krigen: kjærligheten til Algerisk chaabi.

Bousbia intervjuer alle musikerne og samler dem til en eksepsjonell reunion-konsert i Marseille, med hele 42 musikere på scenen. Takket være denne historien ble bandet en internasjonal suksess, i har turnert i mange land, over 40 år etter at krigen splittet dem. Nå står Oslo og Rockefeller for tur.

– Publikum kan forvente seg en livsglad gjeng med eldre menn som spiller festmusikk av det sjeldne, sier Stølen.