Skal få TV2-seerne til å le av asylmottaksvitser

 
Foto: Claudio Castello
Bosnierne Igor Dunderovic og Elvis Medic går under navnet Fetterne fra Asylmottak Bås-9A. Nå har tv-komikerne kommet til kveldens delfinale i den populære talentkonkurransen Norske Talenter. 
0Shares

Stemningen hos de to er nevøst, men fattet, i det de skal kjempe om videre avansement i det populære talentshowet på TV2. Inntil videre tar de den oppnådde suksessen med ro.

– For det første så er vi ikke norske, og for det andre så har vi heller ikke talent, var Medics ironiske reaksjon på at duoen ble meldt på det populære programmet.

Bås og Bås-nia

– For oss handler dette om to ting: å promotere oss selv, men samtidig også ufarliggjøre innvandrere, utlendinger og asylsøkere gjennom humor. Vi har også klar arbeidsfordeling. Igor er låtskriveren, mens Elvis står for det musikalske arrangementet. 

Idéen om det humoristiske ordspillet bak navnet kom fra en eks-kollega. 

– Hvis du leser “Bås-9A”, vil det høres ut som Bosnia, noe folk først skjønner etter en stund. Ordspillet påpeker også båsene man blir satt i som innflytter i Norge.

Spilte for kronprinsessen

Konseptet Igor og Elvis var i startfasen i fjor sommer, under IMDi-arrangementet Til Topps. Her fikk de to bosniskfødte artistene spille for 900 fjellklatrende innvandrere og kronprinsesse Mette Marit. Men vennskapet går langt tilbake i tid.

– Første gang vi sto på scenen var for 16 år siden, på et eldrehjem i Nittedal. Vi spilte bosniske folkeviser, Elvis var en hardbarka metallfyr og jeg en hiphop-er med saggebukse, forteller Dunderovic videre.

Opplevde -45C

En kikk på flere av videoene fra Norske Talenter viser også gutta i fullt driv, med sine engangsviser og kjappe replikker. Av dommerne virker det som om det er særlig komikeren Alex Rosén som har latt seg sjarmere av de to norsk-bosniernes “innvandrer- og asylhumor”. 

– En somalier ler og to tamiler smiler, men en kurder hva? synger de to fetterne til publikums fornøyelse.

Men midt i all humoren ligger det også gravalvor. Både Igor og Elvis har flyktet fra borgerkrig i hjemlandet og tilbrakt tid på asylmottak.

– Jeg var på Drevsjø og opplevde vintre med temperaturer ned mot 45 minusgrader. Slikt blir du hard av – på en galgenhumoristisk måte, sier Medic.

– Asylmottakstilværelsen og alt rundt det er absurd og rart, noe som egentlig passer veldig godt til komedie. For å kunne melke denne spesielle formen for humor må du nesten selv ha bodd på asylmottak, legger Dunderovic til.

Frykter avslag

Igor og Elvis sier de har vært høye på pæra foran delfinalen 9. november, men om det ikke skulle gå riktig vei, og duoen ryker ut, så er forklaringen enkel.

– Som tidligere asylsøkere er vi vant med å få avslag (rommet bryter i latter). Vi vet vi har en fair sjans, men vet inderlig godt at vi er med på dette for å lage god tv-underholdning, mer enn for å vinne.

– Uavhengig av hvordan det går i Norske Talenter, hva er fremtidsplanene?

– Jeg ser for meg at Igor og Elvis-konseptet kan tas til nye høyder. Vi skal satse på denne innvandrer-, utlending-, og asylhumoren. Vi trenger å få hvite, og gjerne også brune nordmenn og innvandrere til å kunne le sammen av et tema som er politisert og ellers veldig alvorlig.

Vil du se på asylfetterne? Følg med på TV2 i kveld klokken 20.00.