Komikere får kritikk i rasisme-debatt

Komiker Harald Eia og flere andre får kritikk på Instagram for fremstillingen av asiatere i en episode av "Brille".
Foto: Eirik Helland Urke
Ny debatt har blusset opp etter at en eldre episode av «Brille» har sirkulert på internett.
684Shares

I episoden spør den daværende programlederen Harald Eia om hvilken plastisk operasjon panelet tror er den mest vanlige i Sør-Korea.

Et panel av Bård Tufte Johansen, Espen Eckbo, Pernille Sørensen og Thomas Seltzer er i episoden. Sistnevnte begynner å tulle med navlestrengen til koreanere.

– Jeg mener de fjerner navlen til alle spedbarn. Når du spør en koreaner om hvorfor de ikke har navle, svarer de: «Det er fordi jeg er adoptert». De fucker med hodene våre. Alle koreanere jeg vet om er i alle fall adoptert.

Eckbo, Johansen og Sørensen drar også øynene bak for å demonstrere hvilken operasjon de tror koreanerne tar.

Kommenterte på Instagram

Norsk-asiatiske Maja Torjuul (14) fra Nittedal fant episoden på DPlay, og har kommentert innlegget på Instagram-kontoen Rasisme.I.Norge.

Hun synes det er greit at de snakker om operasjonene, men mener de kunne spart seg for å smalne til øynene.

– Jeg reagerer på at de drar øynene bak. Det er noe som flere asiatere har blitt ertet og mobbet for. sier hun til TV 2.

Sørensen, Eia, Johansen og Seltzer er ansatt i NRK på forskjellige kontrakter innen TV og podkast. Kanalen ønsker ikke å kommentere saken ytterligere enn at statskanalen på generelt grunnlag tror publikum forstår at humor laget i en annen samtid kan ha en annen aksept for ord og holdninger.