Kunsten å bli barbert på tyrkisk

Ild som aftershave: tradisjonell tyrkisk barbering er nå allemannseie i mange vestlige land grunnet mange innvandrerfrisørsjapper som har dette som spesialitet.
Foto: flickr.com
Å prøve ut en tradisjonell efe-barbering handler om mye mer enn å få et stykke stål presset mot huden.

Efe er fellesbetegnelsen på den tradisjonelle tyrkiske barberingskunsten, en kunst som oppsto sent i middelalderen rundt basarene og hammamene (tyrkiske saunaer) i det gamle Konstantinopel, og andre byer i det voksende ottomanske riket. 

Etterhvert som århundrene gikk, valgte kuaför´ene, frisørene, å gå over til å ha sine egne salonger, men kunsten med den særegne efe-barberingen har ikke gått tapt. Tvert imot ser den også ut til å ha fått en renessanse i europeiske metropoler som London og Berlin. Der finnes et sterkt innslag av tyrkiske innvandrere som ønsker å holde hevd i den gamle tradisjonen. 

Gammeldags rakekniv er tingen
Vanligvis forbinder vi menn barbering som et nødvendig gjøremål, hvor formålet er å ha et rent, glatt og tiltalende ytre. Å få en tradisjonell tyrkisk barbering innholder langt mer. Her entrer du en verden av ritualer og spennende nye barberingsvaner.

Tråding er tradisjonell asiatisk og arabisk hårfjerningsmetode, som gjennom utvandring etterhvert også er blitt kjent i vestlige land.

Hele seansen tar ikke mer enn kanskje en halvtimes tid. Som videoen nederst viser, begynner barbereren med en førbarberingsrituale, hvor han væter og masserer kundens ansikt. Etter dette smører han krem i ansiktet og går løs på selve barberingen, selvsagt med en god gammeldags rakekniv. Istedenfor å skylle med vann legger barberen forsiktig den rakede massen i håndleddet, og fjerner det med en tørr og ren klut.

Fjerner ørehår med flammer
Og hvis man likevel trodde at barberen var ferdig her og kunne bare slenge på med et par dråper aftershave, så tar man skammelig feil. Barbereren fører nå en middels stor brennende bomullspinne over det nybarberte ansiktet. Ilden i bomullspinnen fungerer som en slags etterbarberingsvann, i tillegg til at man brenner vekk de små hårene som ligger i neseborene og øreinngangene. Sistnevnte kan for enkelte oppleves som sjenerende og som vanskelig å fjerne med noe annet enn pinsett.

For å forsikre seg at det ikke hårester igjen, og at ansiktet er 100 prosent glatt, blir også kunden trådet. Tråding er tradisjonell asiatisk og arabisk hårfjerningsmetode, som gjennom utvandring etterhvert også er blitt kjent i vestlige land. 

Velværeaspektet er viktig i efe-barberingen. Efe skal ikke bare handle om hårfjerning, men også å rense ansiktet og gi det en helt ny vitalitet. Etter barbering, tråding og alle mulige former for hårfjerning. blir ansiktet renset med vann og gitt massasje. Når man er ferdig med ansiktsmassasjen, avslutter barberen seansen med å massere nakke og rygg.

Er du nysgjerrig på tyrkisk barbering? Klikk her for en forsmak!