NRK setter den delte hovedstaden under lupen

Lager TV-program om det mangfoldige Oslo

Grønland: her skal det såkalte "moralpolitiet" angivelig herset med folk av flerkulturell bakgrunn som ikke kler eller oppfører seg i tråd med "god folkeskikk".
Foto: Flickr/Hayford O’Leary
De siste 30 årene har Oslo utviklet seg til å bli en segregert by med store innvandrergrupper som konsentrerer seg i noen bydeler, mens nabobydelene kan være nesten fullstendig dominert av hvite.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

Hvordan og hvorfor Oslo er så delt, er noe av det som dokumenteres i en kommende NRK-produksjon. Atta Ansari, Gry Frimann og Torbjørn Morvik skal lage et tv-program som tar opp problemstillinger omkring den mangfoldige, men delte byen.

– Hvorfor er det slik? Og ønsker vi å ha det slik? spør Atta Ansari. 

– Vi ønsker at programmet blir et banebrytende TV-program som utforsker det flerkulturelle på en måte som ikke er blitt gjort på norsk fjernsyn før, sier han.

Vi er spesielt på leting etter unge kvinner og menn som er stolte av sin identitet, religion og kulturbakgrunn.

Denne høsten søkte de vanlige Oslo-borgere som er villige til å dele en uke av livet sitt med resten av Norge.

– Talspersoner, representanter, debattanter, aktivister og politikere skal holdes unna. Vi vil ha vanlige folk! forteller Ansari.

– Vi er spesielt på leting etter unge kvinner og menn som er stolte av sin identitet, religion og kulturbakgrunn, og som kan stå for sine valg og mener noe om den flerkulturelle utviklingen i Norge. Hvor går vi? Hva er utfordringene?

Vil koble sammen folk
NRK leter etter folk fra ulike miljøer.

– Vi vil i alle fall skape et møte mellom mange forskjellige mennesker som ellers i livet ikke har noe med hverandre å gjøre. Det store spørsmålet er hvordan vi skal leve sammen, og hva betyr det å være norsk i dag.

– Hvilke forventninger har dere til programmet?

– Programmet blir underholdende, og forhåpentligvis får man en liten a-ha-opplevelse, svarer Ansari.

Skal sendes etter stortingsvalget

Atta Ansari har ansvaret for innholdet i programmet. Han har vært ansatt i NRK siden 1989.
Foto : NRK
– Planen har fra starten av vært å sende programmet etter Stortingsvalget, selv om vi har vurdert om vi skulle sende det før valget, sier Turid Grønlund, redaksjonssjef i NRKs Samfunnsredaksjon.

Hun grunngir dette med at det skal være et verdiprogram som ikke skal drukne i stortingsdebatten. Ingenting skal rettes mot politiske avgjørelser. Her skal enhver borger kunne ta stilling til sine verdier. Opptakene gjøres de siste ukene i februar og i starten av mars.

– Akkurat nå tror vi at det blir to episoder, men det kan bli tre. Programmet er under utvikling, sier Ansari.