Samisk folketro i digital AR-drakt

Elin Kåven er i høst aktuell med en digital forestilling som er basert på samisk folketro.
Foto: Kari Bjørkli Thomassen
En produksjon om samisk og nordisk kultur pakket inn som en digital AR-opplevelse er Elin Kåvens nyskapning.

Gjennom «Magisk portal» blir barneskoleelever kjent med det magiske livet til den arktiske alven, en oppdiktet figur skapt av den samiske musikeren og danseren Elin Kåven fra Karasjok, melder kulturtanken.no.

Elevene vil gruppevis få tildelt i alt fem visuelle kort, der man ved å holde et nettbrett/smarttelefon med en nedlastet app over et av kortene, vil starte animasjoner og lyd.

Figurene på kortet begynne å bevege på seg eller reises opp tredimensjonalt på skjermen ved hjelp av AR-teknologi (augmented reality/utvidet virkelighet), slik at de kan studeres i alle vinkler.

Inspirert av folketro

Kallenavnet «Den arktiske alven» har Kåven fått under årene som soloartist.

– Det kommer nok av at jeg i stadig større grad lot meg inspirere av naturen, mytologi og gammel folketro. Etter hvert følte jeg at alven sto for mye mer enn det jeg fikk frem gjennom mitt kunstnerskap. Derfor begynte jeg å skrive ideer til fortellinger og forestillinger osv. for å skape et eget univers til henne, slik at alt kunne komme mer til sin rett, sier Kåven, som har formidlet samisk musikk innen- og utenlands i flere år.