Norske artister til “forsoningsfestival” på Sri Lanka

Jaffna Music Festival samler alle folkegrupper på Sri Lanka og skolebarn busses til festivalområdet for å oppleve musikk, dans og kultur.
Foto: rikskonsertene.no
For fjerde gang arrangeres Jaffna Music Festival.

I de to første dagene i mars fylles Jaffna by av tusenvis av mennesker, fra alle de ulike folkegruppene på Sri Lanka. Fem internasjonale grupper opptrer, hvorav Norge er ett av landene som er representert, skriver rikskonsertene.no.

Kun noen måneder etter borgerkrigen var over i 2009 startet Rikskonsertene, i samarbeid med lokale partnere, en festival for folket på Sri Lanka. Nå er det fjerde gang den arrangeres og festivalen bygger
seg større og sterkere for hvert år. I fjor var det 23.500 publikummere som kom, året før var det 13.000.

– Kultur er viktig for utvikling og kan skape en bedre verden. Støtten til musikkfestivalen i Jaffna er et godt eksempel. Det er viktig å bidra til forsoning på Sri Lanka etter den lange og blodige konflikten, sier utviklingsminister Heikki Holmås til rikskonsertene.no.

Samler fiender
Formålet med det musikalske samarbeidet er å legge til rette for at barn, ungdom og voksne på Sri Lanka får oppleve egne artister, så vel som internasjonale. I tillegg til å stimulere musikklivet på Sri Lanka generelt, står freds- og forsoningsperspektivet sentralt. 

Et unikt aspekt med festivalen er at den samler tamiler, sinhalesere, muslimer og andre minoriteteter; mennesker som gjennom en årrekke kriget mot hverandre og lever nokså separate liv.

– Ved å skape et møtepunkt for musikere og dansere fra alle deler av Sri Lanka, bidrar musikkfestivalen i Jaffna til interaksjon og samarbeid mellom ulike grupper, samtidig som den stimulerer til videreutvikling og læring, forteller Grete Løchen, ambassadør ved den norske ambassade i Colombo til rikskonsertene.no.

Hun påpeker at dett er viktig for et land som nylig er kommet ut av en langvarig konflikt.

– Musikk er et internasjonalt språk som binder folk sammen og bidrar til glede og normalisering i en hverdag som for mange fortsatt er vanskelig. Ambassaden støtter derfor festivalen som arrangeres av lokale organisasjoner i samarbeid med Rikskonsertene.