Feiret flerreligiøs fest

 
Foto: Suresh Chandra Shukla
Nordmenn, indere og andre lot turbanen dekke hodet under sikhenes, hinduenes og buddhistenes helligste helg.
0Shares

Rundt tusen mennesker samlet seg for å feire Vaisakhi på Rådhusplassen i Oslo fredag den 13. april. Feiringen forsatte søndag den 14. april på Guruduara Guru Nanak Dev Ji, sikhenes tempel på Alnabru i Oslo.

– Vaisakhi feires vanligvis 13 og noen ganger 14. april, over hele verden hvor sikher har flyttet, sier Suresh Chandra Shukla, som selv sikh med familiebakgrunn i India, til utrop.no.

Vaisakhi-toget startet på Jernbanetorget og ble tradisjonen tro ledet av fem sikher med åpne sverd. Hundrevis av mennesker fulgte etter, og marsjerte gjennom Karl Johans gate før man endte til slutt på Rådhusplassen. Fargerike klær og faner med sikhenes oransje flaggsymbol preget marsjen.  

Foto : Suresh Chandra Shukla

Alle festivaler og høytider i hinduismen og andre indiske religioner har samme røtter.

Etter toget, appeller og en kort sikh-seremoni var det tid for godteri og indisk mat til alle på Rådhusplassen i det man feiret turbandagen for fjerde år på rad.

Foto : Suresh Chandra Shukla

– Turban er en viktig tradisjonelt hodeplagg i hele India som ble brukt forskjellige måter og ved
foskjellige anledninger. Men i sikhene bærer turban daglig som er en viktig hodeplagg.

Viktig feiring
– Hva betyr Vaisakhi for sikhene og for andre religioner i India?

– Ifølge skriftene skal den hellige lærer Guru Gobind Singh ha grunnlagt tempelet Sikh Panth 14. april 1699, noe som utgjorde grunnlaget for den moderne sikhismen. Bortsett fra sikher og hinduer, er Vaisakhi en også viktig dag for buddhistene også. Navnet er Vesakha, Vaisakha, Vesak eller Wesak. Så dette er en viktig høytid for alle.

Shukla legger til at den gamle indiske kalanderen, Vikram Savat, fremdeles praktiseres i flere land fordi høytidsdagene er basert på denne.

– Alle festivaler og høytider i hinduismen og andre indiske religioner har samme røtter. Et kalenderår har 360 dager. Hver måned er todelt, hvor den første delen kalles shukl paksh (lys måne) og den andre delen kalles krishna paksh (mørketiden).

Om Vaisakhi
Vaisakhi markerer inngangen til det nye året. For hinduer, er det starten på det nye året, og feires med bading, fester, og tilbedelse av de mange gudene. Hinduer samles langs den hellige elven Ganges for rituelle bad.

Handlingen er sentrert i de hellige byene langs Ganges i Nord-India, eller i Srinagar i Mughal Gardens,
i Jammu i Nagbanitemplene, eller hvor som helst i Tamil Nadu. Folk heiser flagg innpakket i gullbrodert silke foran sine hjem, samt messingpotter, kobber eller sølv på taket.

I Kerala heter festivalen Vishu og inkluderer fyrverkeri, shopping av nye klær, samt blomsterarrangementer. Korn, frukt, klut, gull og penger blir satt tidlig på morgenen utenfor hjemmene for å sikre neste årsvelstand.

I Assam kalles festivalen Bohag Bihu. Lokalsamfunnene organiserer store opptog med festing, musikk og dans.