En anelse Kina i Manchester

Faulkner Street og porten markerer inngangen til Chinatown i Manchester.
Foto: Claudio Castello
Chinatown i Storbritannias tredje største by er også den tredje største i Europa. 
0Shares

Kvartalet rundt Charlotte og Mosley Street har siden 50-tallet huset Manchesters kinesiske miljø. En stor og særegen port i ekte kantonesisk stil markerer inngangen til en verden litt annerledes enn resten av bykjernen. Et sted hvor etternavnet Ling er langt vanligere å finne enn Jones på forretningsskiltene, og hvor restaurantene og billigbutikkene florerer.

Kineserne som kom til byen kom tidlig i det 20. århundre, var ifølge BBC for det meste fra Hong Kong og andre britiske besittelser i Øst-Asia. 

– Først etter annen verdenskrig, etter at britiske myndigheter godtok den store første innvandringsbølgen fra koloniene gjennom den såkalte Nationalities Act fra 1948, begynte inntoget av kinesere i Manchester å bli merkbart.

Språklig og kulturell enklave: her er alle skilt, og offentlig informasjon på kinesisk.
Foto : Claudio Castello

Først etter annen verdenskrig begynte inntoget av kinesere i Manchester å bli merkbart.

Forankret i restaurantbransjen
Grunnlaget for Chinatown er forankret i restaurantbransjen. 50-tallets nedslitte og ubrukte varehus ble hjemmet til en voksende tjenestenæring. På 70-tallet begynte andre kinesiske bedrifter å dukke opp, blant annet medisinbutikker, supermarkeder, finansrådgivere og advokatkontorer. Hongkong and Shanghai Banking Corporation hadde i lengre perioder sitt europeiske hovedkvarter her, og i 1989 ble en ny milepæl nådd, da Chinese Arts Centre åpnet.

Restaurantbransjen er grunnlaget for Chinatowns eksistens. I 1948 åpnet den første, og siden har de vokst som paddehatter, både i Chinatown, og andre steder i byen.
Foto : Claudio Castello

Hvor mange som bor i Chinatown, og hvort stort det kinesiske miljøet i Greater Manchester er, er likevel vanskelig å gi et eksakt tall på. I 1991 kom den britiske folketellingen opp på 21 000, mens nyere anslag (2001 og 2011) tyder på rundt 30 000. En stor andel er også imidlertid kinesiske studenter som bor i Manchester, og ikke i selve Chinatown.

I feiringen av kinesisk nyttår hvert februar samarbeider miljøet i Chinatown med lokale myndigheter. Flere tusener av tilreisende og dragedansere kommer sammen i det som er en av de største nyttårsfestene i Europa. I februar 2000, i samvar med den vestlige verdens milleniumsfeiring, ble feiringen utvidet til å gjelde en hel uke.

(kilder: BBC, wikipedia.org, manchester.com)