En vaskeekte “skotsk” moské

 
Foto: Claudio Castello
King Fahd Mosque og Islamic Centre of Edinburgh er ikke som andre moskeer.
0Shares

Tatt en titt på moskéen. Hva er det som gjør denne unik? Jo, at den som resten av bykjernen i Skottlands nest største by også er bygd i skotsk baronistil. King Fahd Mosque har også alle kjennetegn på moské, med både inngangsparti og minaret.

Baroni var typisk for fransk og skotsk arkitektur i store deler av 16- og 1700-tallet, og bar sterk preg av en renessanse for gotisk stil. Skotsk baroni gjorde seg også gjeldende i blant annet Irland og Canada.

Husbygg i George Street i skotsk baronistil. Likheten moskéen har til disse er slående.
Foto : Claudio Castello

Kom i finansieringsvansker
Før byggingen av moskéen fantes det ingen bygg som var store nok til å oppfylle behovene til en økende muslimsk befolkning i Edinburgh. På 90-tallet kom et prosjekt i gang for å bygge en moské i Potterrow, nær studentkvartalet. Man kjøpte land fra de lokale myndighetene, med forbehold om at bygget skulle holde seg til den historiske stilen, slik reglene er for den historiske bykjernen i Edinburgh.

Vanskeligheter med å finansiere prosjektet gjorde sitt til at byggingen og åpningen ble utsatt med et par år. Alt ble imidlertid løst da den saudi-arabiske kongefamilien donerte 90 prosent av prosjektets totalkostnad. I juli 1998 kunne prins Abdul Aziz Bin Fahd åpne moskéen, som også fikk status som kultursenter.

Holder festival
Islam Festival Edinburgh (IFE), også kjent som Discover Islam Exhibition, er en del av den årlige festivalen i byen, som holdes i august. Moskeen er åpnes for publikum, og offisiell utstilling holdes hvor både muslimer og ikke-muslimer er velkomne. Under festivalen kan man blant annet lære om islamsk kunst om koranoversettelse. 

(Kilder: kingfahdbinabdulaziz.com)