– Svarte skuespillere får negative roller

 
Foto: Uzma Rana
Hva gjør en skuespiller når de ringer og vil ha deg til å spille slave? Eller horemamma?
0Shares

Asta Busingye Lydersen (bildet) har vært skuespiller siden 1990-tallet, og hun er artist i gruppen Queendom. Hun har snakket om samme problemet før, men for bare noen uker siden kom det igjen:

Et filmselskap ringte henne. De ville ha hjelp til å finne afrikanske damer som vil spille slaver – i bar overkropp. Hun har også fått tilbud om å spille nigeriansk horemamma og utenlandsk kone som ikke snakker norsk og som har en voldelig ektemann. Det forteller hun til avisen Aftenposten. 

Ny bok
Busingye Lydersen har skrevet boka Afropolitt. Der forteller hun også om hvordan det er å være skuespiller i Norge. I boka beskriver hun hvordan det er å få slike telefoner: 

Asta Busingye (t.v) er skuespiller og artist i gruppen Queendom.

Hvor kommer hun fra? Er hun adoptert? Hvorfor har mor og barn forskjellig hudfarge?

– NRK Drama skjeller oss ut på telefon: dere er hårsåre, ser rasisme i alt, skjønner dere ikke at dette er en spennende rolle som kan bety mye for deres fremtidige karriére, at dere er så dumme og lar en slik sjanse gå fra dere! forteller hun i boka.  

Hun mener norske regissører må bli flinkere til å bruke skuespillere med minoritetsbakgrunn i vanlige roller.

Kritiserer regissører
– Jeg kritiserer både casting-bransjen og regissørene. Det handler om hvilke tilbud vi får og de vi ikke får. Vi trenger å se innvandrere i rollen som «vanlige» mennesker, sier hun til Aftenposten. 

I boka forteller hun at skuespillere ofte får roller til tv og teater etter hvordan de ser ut og hvor gamle de er:

Castingbyrådamen forteller at regissører kan kvie seg for å bruke en svart skuespiller fordi de tenker at det kan ta fokus bort fra historien: Hvor kommer hun fra? Er hun adoptert? Hvorfor har mor og barn forskjellig hudfarge? Nei, det blir for komplisert. 

Fakta: 

  • Asta Busingye Lydersen (født 1970) er skuespiller, artist i gruppen Queendom og nestleder i Norsk kulturråd
  • Aktuell med boka “Afropolitt”